DAMIAN DRĂGHICI, cum nu l-ai cunoscut! Și-a colindat cu naiul părinții, care nu mai sunt
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Subiecte BAC 2023 | Ce a picat la limba și literatura română. Subiectul care a dat bătăi de cap tuturor elevilor la Bacalaureat

Subiecte BAC 2023 | Ce a picat la limba și literatura română. Subiectul care a dat bătăi de cap tuturor elevilor la Bacalaureat

De: Luciana Polite 26/06/2023 | 06:00
Subiecte BAC 2023 | Ce a picat la limba și literatura română. Subiectul care a dat bătăi de cap tuturor elevilor la Bacalaureat
Subiecte BAC 2023 Limba și literatura română

Pe data de 26 iunie, absolvenții de liceu din întreaga țară susțin prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română. Mari emoții sunt și la BAC 2023 cu privire la subiecte. Ca în fiecare an, o cerință mai dificilă va face diferențierea la notă, arătând cine chiar a învățat în anul școlar 2022-2023.

Update 26 iunie 2023, ora 09:30 La jumătate de oră după ce proba la Limba și Literatură Română a început, au fost postate și subiectele. De exemplu, la profilul real-tehnologic, absolvenții de liceu au avut de făcut un eseu referitor la „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”. Subiectele și baremul de corectare pot fi accesate aici.

La primul subiect, elevii de la profilul real au avut de rezolvat o serie de cerințe în baza unui text la prima vedere – ”Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu. Elevii au avut de rezolvat 5 cerințe, la punctul A. La subiectul I, punctul B, absolvenții au avut de argumentat dacă oamenii trebuie să își exprime recunoștința față de unitățile de învățământ în care au învățat, însă raportându-se la fragmentul dat la subiectul I și la experiența personală.

Liceenii de la profilul uman au avut de făcut, la subiectul III, o caracterizare de personaj dintr-o operă la alegere, care aparține fie lui Liviu Rebreanu, fie lui Camil Petrescu.

Varianta 6 – subiect la Limba și Literatura Română, profil real, tehnologic, vocațional

Accesul elevilor în sala de examen este permis de la ora 07:30, până la ora 08:30. La intrarea în centrul în care susțin proba scrisă, fie că este vorba despre liceul lor sau altă instituție de învățământ, trebuie să prezinte un act de identitate pentru a se putea legitima.

Examenul propriu-zis la Limba și literatura română începe la ora 09:00. Absolvenții de liceu au la dispoziție 180 de minute, trei ore, respectiv până la 12:00, pentru a rezolva subiectele.

(CITEȘTE ȘI: E imposibil să mai copiezi la BAC și la Evaluarea Națională! Ordinul a venit de la Guvern, ce se întâmplă acum în sălile de examen)

Cu ce nu ai voie să intri în sala de examen la BAC 2023

Potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Educației, elevilor le este strict interzis să intre în sălile de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, genți, telefoane mobile, manuale, dicționare, notițe, însemnări sau orice alte mijloace de comunicare cu exteriorul sau materiale care pot deservi spre rezolvarea subiectelor.

Toate obiectele personale trebuie lăsate la intrarea în liceu, unde angajații instituției vor avea grijă să le colecteze în siguranță și să le înapoieze după terminarea probei la Limba și literatura română.

Cei care susțin examenul de Bacalaureat acum, în 2023, pot intra în sala de examen cu dispozitive de scris, respectiv pix sau stilou de culoare albastră, rezerve, creioane, gumă de șters, sticlă de apă (fără etichetă) și șervețele uscate (fără ambalaj).

„Candidaţii care dețin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, unde vor primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate”, se arată în ghidul publicat de către Ministerul Educației.

BAC 2023. Elevii din întreaga țară susțin proba scrisă la Limba și literatura română

De ce poți fi eliminat de la proba scrisă la Limba și literatura română

Înainte de începerea primei probe scrise din sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie 2023, Ministerul Educației a transmis un ghid cu regulile pentru examen. Potrivit documentului oficial, candidații care vor intra cu materialele sau obiectele interzise amintite anterior vor fi eliminați:

„Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost sau nu folosite”

O altă interdicție care atrage după sine eliminarea candidatului de la proba scrisă la Limba și literatura română este cea de a vorbi atât cu cei din sală, cât și cu exteriorul, prin ciorne, notițe sau mijloace de comunicare:

„Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba în cauză. Lucrările candidaților eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează”

Cât timp nu mai ai voie să te prezinți la examenul maturității dacă ai copiat

Ministerul Educației are o regulă clară pentru cei care au încercat să fraudeze examenul prin cele două metode expuse anterior. Potrivit informațiilor oficiale, cei care au fost eliminați își pierd dreptul de a mai susține examenul vreme de două sesiuni:

„Candidații care au fost eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că acești candidați nu au promovat examenul de bacalaureat.

Candidații eliminați de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care elevii „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat”

Calendar BAC 2023, sesiunea iunie-iulie 2023

  • 26 iunie – Limba și literatura română, proba E.a) – probă scrisă;
  • 27 iunie 2023 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 28 iunie 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 29 iunie 2023 –  Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 4 – 6 iulie 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale

(CITEȘTE ȘI: Calendar BAC 2023. Când începe Bacalaureatul şi când se afişează primele rezultate)

Calendar bacalaureat, sesiunea august 2023

  • 17 – 24 iulie 2023 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
  • 7 – 8 august 2023-  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 8 august 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă –
    proba B
  • 9 august 2023 – Evaluarea competențelor digitale – proba D;
  • 10 – 11 august 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 16 august 2023 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 17 august 2023 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 18 august 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 21 august 2023 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 25 august 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea
    contestațiilor (orele 12,00 – 18,00);
  • 26 – 28 august 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
    29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale.
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor...
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în culmea fericirii: „Un nou capitol al iubirii noastre începe”
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în...
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Cutremur în România, duminică după-amiază
Cutremur în România, duminică după-amiază
Liiceanu, atac dur la Călin Georgescu: Mă gândesc cu stupefacție...
Liiceanu, atac dur la Călin Georgescu: Mă gândesc cu stupefacție...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Claudia Puican este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: „Un nou capitol al iubirii noastre”
Claudia Puican este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: „Un nou capitol al iubirii...
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut...
Claudia Puican este însărcinată! Artiștii au făcut anunțul, alături de câteva fotografii! “Viața noastră se va schimba într-un mod pe care nici nu ni-l puteam imagina.”
Claudia Puican este însărcinată! Artiștii au făcut anunțul, alături de câteva fotografii! “Viața noastră se...
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că are un sindrom care îl bântuie
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că...
Zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat ce șanse sunt să ningă de Sărbători
Zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat ce șanse sunt să ningă de Sărbători
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Un MATEMATICIAN a reușit să rezolve o PROBLEMĂ veche de 60 de ani!
Un MATEMATICIAN a reușit să rezolve o PROBLEMĂ veche de 60 de ani!
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...". Mărturisirea TULBURĂTOARE făcută de Ștefan Bănică,...
Horoscop zilnic pentru luni, 15 decembrie 2024. Gemenii primesc o lecție
Horoscop zilnic pentru luni, 15 decembrie 2024. Gemenii primesc o lecție
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Călin Georgescu, demolat. A făcut o greșeală de neiertat: Ce patriot adevărat își dorește așa ceva?
Călin Georgescu, demolat. A făcut o greșeală de neiertat: Ce patriot adevărat își dorește așa...
PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Toți clienţii acestui furnizor trebuie să facă asta
PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Toți clienţii acestui furnizor trebuie să facă...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Câte persoane ar fi murit în urma ciclonului Chido în arhipelagul francez Mayotte
Câte persoane ar fi murit în urma ciclonului Chido în arhipelagul francez Mayotte
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Americanii au anunțat acum: România a avut dreptate
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Americanii au anunțat acum: România a avut dreptate
Telefoanele pe care WhatsApp nu va mai fucționa din 2025. Lista completă
Telefoanele pe care WhatsApp nu va mai fucționa din 2025. Lista completă
Orașele din România în care va ninge de Sărbători. Prognoza oficială Accuweather
Orașele din România în care va ninge de Sărbători. Prognoza oficială Accuweather
L-a curăţat amanta! Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu Gigi Becali: E cea mai bogată femeie din România!
L-a curăţat amanta! Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cele mai sigure cartiere din București. Care sunt, de fapt, zonele de evitat. Așa arată harta siguranței în Capitală
Cele mai sigure cartiere din București. Care sunt, de fapt, zonele de evitat. Așa arată...
Animalul care poate să facă prăpăd pe lângă casele oamenilor. Trăiește în România și în haită n-are teamă de nimic
Animalul care poate să facă prăpăd pe lângă casele oamenilor. Trăiește în România și în...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×