Beneficiile cătinei, supranumită „ginsengul românesc”

De: Cancan
Publicat: 22/11/2017 | 15:29

Cu un pronunţat efect antiaging, cătina asigură o piele elastică şi un par strălucitor şi sănătos. Mai mult, Omega 7 este o substanţă necesară pentru regenerarea ţesuturilor, fiind utilizată în compoziţia multor produse cosmetice. Iată şi alte „minuni” din lista cu beneficiile cătinei pentru sănătatea noastră.

Uleiul de cătină poate fi folosit direct pe piele în cazuri de acnee, eczeme, imperfecţiuni, pete pigmentare, răni uşoare, zgârieturi, iritaţii. Persoanele cardiace, cele cu un nivel crescut al colesterolului rău, sau cele supraponderale pot consumă cătină pentru a-şi îmbunătăţi starea generală a organismului.

Conţine vitaminele A, C, B1, B2, E, D, acizi graşi nesăturaţi, acid folic, sodiu, potasiu, calciu şi magneziu. Aşadar este o sursă naturală polivitaminică, cu rol tonifiant, ajutând la detoxifierea organismului şi refacerea acestuia după diverse boli. Ajută la detoxifierea celulei hepatice, stimulând sinteza de proteine din ficat. Înlătură starea de agitaţie şi oboseală în cazuri de stres şi suprasolicitare fizică sau intelectuală.

Beneficiile cătinei. Susţine sănătatea inimii

De asemenea, fortifică pereţii vaselor de sânge şi datorită conţinutului ridicat de b-caroteni este benefic în ameliorarea tulburările de vedere. Reduce nivelul de lipide şi trigliceride din sânge şi susţine sănătatea inimii.

Fructele de cătină pot fi consumate sub formă de suc, gem sau sirop şi se utilizează cu precădere pentru a combate sau ameliora anemia, ulcerul, hepattita cronică, ciroza, reumatismul, infecţiile oculare sau chiar tuberculoza şi boala Parkinson.

Sucul de cătină amestecat cu miere este adjuvant în tratarea bolilor sistemului digestiv. Uleiul de cătină este, de asemenea, foarte bun pentru reglarea tensiunii arteriale, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la refacerea organismului după chimioterapie şi iradiere.

Mai mult, acest ulei poate fi consumat sub formă de capsule pe care le găsiţi de cumpărat la orice magazin cu produse naturiste sau în formă lichidă pentru aplicaţii externe utile în vindecarea afecţiunilor pielii precum psoriazis, arsuri, mâncărimi, iritaţii, protejând pielea şi împotriva radiaţiilor solare.

Beneficiile cătinei. Bună pentru tratarea bolilor psihice

Aşadar, cătina întăreşte capacitatea naturală a organismului de a lupta împotriva bolilor, fiind de ajutor în tratarea răcelilor, gripei şi a altor afecţiuni ale sistemului respirator. Pulberea de cătină consumată înainte de masă măreşte puterea de digestie şi este un supliment ideal pentru cei care au regimuri alimentare restrictive.

Studiile au arătat că administrarea regulată a cătinei creşte nivelul de serotonină din creier, fiind benefic în tratarea bolilor psihice. De asemenea, măreşte potenţa la bărbaţi şi fertilitatea la femei, uleiul de cătină având conţinutul cel mai mare de vitamina E din lume.