Blocul secret din București cu cea mai neobișnuită fațadă. A fost construit în 1946 pentru Banca Națională a României

Publicat: 07/02/2024 | 17:43

Puțini bucureșteni știu de existența acestui bloc secret din Capitală. Are una dintre cele mai neobișnuite fațade din oraș. Imobilul a fost inițial construit pentru Banca Națională a României.

Ți-ai dat deja seama despre ce bloc este vorba? Bucureștiul se mândrește cu această bijuterie arhitecturală, cu o fațadă unică.

Imobilul este situat pe Calea Dorobanți numărul 36-40 și este considerat monument istoric. Clădirea poate fi descoperită mergând din Piața Romană către Ștefan cel Mare, în imediata apropiere a British Council și vizavi de Cambridge School.

Citește și: CE LEGĂTURĂ ESTE ÎNTRE O PERECHE DE CĂȘTI DE 700 DE EURO ȘI ROMÂNIA: „PARCĂ AR FI O PERECHE DE CERCEI, AȘA ARATĂ”

Blocul Zodiac a fost construit pentru BNR în anul 1946

Mai exact, este vorba despre blocul Zodiac. Acesta a fost construit în anul 1946 de arhitecții români Radu Dudescu și Mircea Marinescu. Imobilul a fost inițial ridicat pentru sediul Bănci Naționale a României, ulterior renunțându-se la idee.

Pe fațada blocului se regăsesc 16 panouri decorative cu simboluri zodiacale. Acestea au fost realizate de Constantin Baraschi, același sculptor român care a realizat și fântâna zodiac din Parcul Carol I.

Clădirea este foarte bine conservată, fațada acesteia fiind reconsolidată de curând. În imobil se regăsesc în jur de 50 de apartamente foarte spațioase, care au în jur de 100 de metri fiecare. Câteodată, pe site-urile de imobiliare se scot la vânzare și apartamentele din acest bloc. Prețurile sunt colosale, peste 200.000 de euro un apartament.

Blocul Zodiac a reajuns în atenția publicului după ce o tânără a făcut un TikTok despre acesta. În secțiunea de comentarii, bucureștenii au depănat amintiri și au apreciat frumusețea aparte a imobilului. Nici gurile rele nu s-au putut abține.

„Blocul Horoscop. Eu m-am născut pe Dorobanți 111…”, „Acum 40 ani ma jucam cu mingia acolo”, „E superb, oare cât o costa măcar o garsonieră în el?”, „Elementele decorative (zodiile) de pe fațadă se încadrează la tehnica numită sgraffito, la Unarte pe Griviței o să mai găsiți ceva asemănător. Se realizează cu 2 sau mai multe straturi de tencuială”, „în interbelic și pana aproape de 50 s-a construit art deco, cu mare grija la detalii l, materiale de calitate și pentru confortul locatarilor”, „Te invit sa si intri. Sa ne spui dupa cat de interesant ti se mai pare”, „trebuie dărmat și lăsat că cei de la ONE sa facă acolo un bloc turn frumos și modern”, „Un pic de reclama….sa justificam preturile aiuritoare”, sunt doar câteva dintre comentariile videoclipului.

Citește și: DANA TREBUIA SĂ SE MĂRITE DUMINICA TRECUTĂ, DAR NUNTA A FOST AMÂNATĂ. CU CINE A FOST PRINSĂ MIREASA, CU DOAR 30 DE MINUTE ÎNAINTE DE CUNUNIE

This browser does not support the video element.