„Burebista”, filmul care l-a băgat în spital pe actorul Ion Dichiseanu

Publicat: 26/06/2020 | 15:54

Despre filmele “Burebista” şi “Dacii”, două dintre producţiile cele mai apreciate de cinefili şi care vor fi difuzate la “Duminica filmului românesc” din 28 iunie, se ştie că au emoţionat iubitorii filmului istoric şi au ilustrat într-o manieră originală adevărul despre războaiele dintre daci şi romani.

Întrebat despre filmările la “Burebista”, în viziunea regizorului Gheorghe Vitanidis, film difuzat de TVR 2, de la ora 13:10, actorul Ion Dichiseanu considera că “este o pagină frumoasă din istoria românilor”. “Mă bucur că am avut plăcerea de a juca alături de actori atât de minunaţi, iar numele personajului interpretat de mine, Calopor, înseamna un fel de Făt-Frumos”, adaugă actorul.

”Am ajuns să fiu rănit şi internat”

Ion Dichiseanu a mai povestit că în urma unui accident provocat de cai a ajuns la spital cu lovituri, trei coaste rupte şi două fisurate. “Aşa cum vă amintiţi, în multe dintre secvenţele din film actorii sunt călare. La un moment dat, armăsarii s-au luat la bătaie. Aşa am ajuns să fiu rănit şi internat într-un spital de lângă Deva. Cadrele medicale însă m-au tratat regeşte”, a mai adăugat actorul Ion Dichiseanu

Actorul a dezvăluit şi că, deşi nu era pe deplin refăcut, la numai două săptămâni de la accident s-a întors pe platoul de filmare pentru ca lungmetrajul să fie terminat la timp. “Purtam încă bandajul şi nu aveam voie să urc pe cal. Aşa că s-a făcut o improvizaţie iar pentru scenele în care ar fi trebuit să fiu călare am filmat dintr-o maşină decapotabilă”, mai spune Ion Dichiseanu.

Distribuţie impresionantă

Filmul „Burebista”, difuzat de TVR 2 duminică, 28 iunie, de la ora 13:10 are o distribuţie impresionantă – George Constantin (în rolul lui Burebista), Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ, Alexandru Repan, Ernest Maftei, Ovidiu Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu şi Ştefan Sileanu.

Povestea se desfăşoară în prima parte a secolului I î.H. Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, luptă pentru unificarea regatului şi redobândirea unor vechi ţinuturi dacice. „Expansiunea puternicului Imperiu Roman atinge, la sud de Dunăre, bogatele ținuturi ale dacilor uniți într-un mare și puternic regat sub sceptrul viteazului Burebista. Proconsulul Hibrida (a cărui soție este fosta iubită a unui gladiator din oastea lui Spartacus, revenit la vatră) se și instalează într-o cetate grecească de la mare. Asasinarea lui Iuliu Cezar amână inevitabilul”. (Tudor Caranfil, ”Dicționar universal de filme”).