Cei șapte fantastici, decorați la Cotroceni

Publicat: 19/09/2019 | 19:50

Au fost momente pline de emoție, joi, la Palatul Cotroceni. Președintele României s-a înclinat în fața celebrului actor Ion Dichiseanu și a altor șase mari nume ale culturii și artei. Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer celor șapte fantastici. (CITEȘTE ȘI: ION DICHISEANU, RIVALUL REGELUI ÎN DRAGOSTE! “NU MAI CRED ÎN CĂSĂTORIE, 99% DINTRE FEMEI SE… “

Joi după-amiază a avut loc ceremonia de decorare a actorului Ion Dichiseanu, dar și a lui Alexandru Ghilduș, constructor, pictor, sculptor și decorator român, a istoricului Georgeta Filitti, a lui Ernest Oberlander – Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României, București, a directorului general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” Paula Popoiu, a lui Andrei Țărnea, comisar al sezonului cultural Romania – Franţa, și a lui Henri Mavrodin, artist plastic.

În semn de recunoaștere şi apreciere pentru deosebitele prezențe artistice, în care talentul, energia şi dăruirea au dat viaţă şi frumuseţe marilor roluri interpretate, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer celebrului actor Ion Dichiseanu. (NU RATA: FUEGO A REALIZAT UN MOMENT ABSOLUT CUTREMURĂTOR… SALA A FOST ÎN LACRIMI!)

„Am ocazia astăzi ca, în numele Statului Român, să evidențiez contribuția pe care ați adus-o, fiecare dintre dumneavoastră în domeniul său, culturii și patrimoniului țării noastre. Sunteți renumiți pentru cercetarea izvoarelor trecutului, sunteți iubiți pentru împărtășirea cu publicul a bogăției verbului și a gestului scenic, sunteți apreciați pentru măiestria culorii și formei în pictură și design. Vă doresc, doamnă Filitti, domnule Dichiseanu, domnule Mavrodin, domnule Ghilduş, să rămâneți și pe mai departe în mintea, în privirea și în sufletul multor generații de români”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Președintele României s-a înclinat în fața lui Ion Dichiseanu

Moment de reculegere în memoria regizorului Alexandru Darie

Ceremonia de decorare de la Palatul Cotroceni a început cu un moment de reculegere în memoria regizorului Alexandru Darie, fiul celebrului actor Iurie Darie, care s-a stins din viață, în cursul zilei de miercuri, la 60 de ani.(VEZI ȘI: ȘCOALA ”DICHISEANU ART ACADEMY” SUSȚINE TINERE TALENTE! GALA ”DICHISEANU TEEN TALENT” – BAND BATTLE SECTION – EDIȚIA I, BUCUREȘTI, 18 MAI 2019, SALA DALLE)

 „Doamnelor și domnilor. Ieri a plecat dintre noi regizorul Alexandru Darie, care a lăsat culturii noastre o moștenire impresionantă. În semn de prețuire pentru personalitatea și opera sa remarcabile, vă rog să păstrăm un moment de reculegere. Vă mulțumesc!”, și-a început alocuțiunea președintele Iohannis.

Cei șapte fantastici au fost decorați joi la Palatul Cotroceni

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru București, în 1959. Marele actor român este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroase apariții la teatru TV și teatru radiofonic, dar și pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori. În 1995 a  publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” la Editura Arc.

Citește și...