Când pică, de fapt, prima lună plină din aprilie

Publicat: 05/04/2020 | 11:00

În luna aprilie, pasionații de astronomie nu trebuie să aștepte mult până să poată vedea luna plină. Ultima dată când a avut loc acest fenomen a fost pe 9 martie și s-a încadrat pe zodia Fecioarei. De fiecare dată, luna plină pică în zodii diferite. De exemplu, în aprilie vom avea lună plină în Balanță.

Când e lună plină în aprilie

Anul acesta, aprilie a început cu luna în primul pătrar, ceea ce înseamnă că toate energiile se acumulează în sens pozitiv pentru a ne ajuta să reușim în ceea ce ne propunem. Așa cum știm deja, acest astru are patru faze pe care le traversează în fiecare lună calendaristică: în creștere, plină, în descreștere și luna nouă. Pe 1 aprilie, la ora 13:21, luna a intrat în primul pătrar, deci în faza de creștere.

Această fază va dura până pe 8 aprilie, când vom avea lună plină, la ora 5:36, mai exact. În aprilie, luna plină va avea loc în Zodia Balanței. De asemenea, Venus a intrat în zodia Gemeni, iar Soarele va intra în Taur. Tot în luna aprilie va avea loc și conjuncția dintre Jupiter și Pluto, care se întâmplă o dată la 13 ani. Așadar, a doua lună a primăverii este una plină de evenimente astrologice, care pot afecta, mai mult sau mai puțin, fiecare zodie în parte.

Începând cu data de 10 aprilie, luna va intra în descreștere. Acest lucru va influența și modul nostru de a vedea și de a efectua acțiunile zilnice. Scade energia și o dată cu ea, și optimismul nostru. Pe 23 aprilie, situația se va reechilibra. Atunci luna va fi nouă și astfel și noi o putem lua de la capăt și vom avea mai mult spor în tot ceea ce facem.

Ce superstiții există atunci când e lună plină

Luna plină i-a încântat și i-a speriat, în aceeași măsură, pe oameni, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. Există foarte multe superstiții legate de acest eveniment, iar cei mai mulți consideră că luna plină aduce  numai vești rele. Cel mai cunoscut mit legat de luna plină este cel al vârcolacului. Încă din secolul 17, oamenii au început să creadă că acesta se transformă atunci când astrul ceresc este vizibil în totalitate.

Nici grecii antici nu erau mai optimiști. Aceștia considerau că luna plină scoate la suprafață răul din oameni. Astfel, ei vor avea un comportament mult mai agresiv decât de obicei. Mai mult, se credea că luna afectează și apele, care devin mai agitate în această perioadă. Ce-i drept, grecii nu erau departe de adevăr. Statistica le-a dat dreptate. Atunci când e lună plină, se înmulțesc certurile și crește violența în rândul oamenilor.

Sunt însă și popoare care au privit dintotdeauna cu ochi buni acest fenomen. În satele din România încă se consideră că pruncii născuți atunci când e lună plină vor avea o viață îmbelșugată, din toate punctele de vedere. O altă tradiție a noastră spune că femeile care își doresc să rămână însărcinate, trebuie să iasă noaptea afară, când e lună plină.