Care va fi alimentul cel mai scump de pe masa de sărbători. Fiecare român îl consumă

Publicat: 24/10/2022 | 14:22

Unul dintre cele mai căutate alimente, din preajma sărbătorilor de iarnă, va avea un preț dublu față de anii trecuți. Este nelipsit de pe mesele festive organizate de Crăciun și de Revelion. Iată despre ce produs este vorba.

Creșterea inflației și facturile mari la energie, din ultima perioadă, nu vor fi singurele probleme cu care se vor confrunta românii, în această iarnă. Mai multe alimente s-au scumpit, printre care ouăle, laptele, zahărul și brânza. Din păcate, prețurile nu vor scădea nici în perioada următoare. Masa de sărbători va fi o adevărată provocare pentru unii dintre noi, care, cu greu, vom mai face față cheltuielilor.

Ce aliment va fi dublu în preajma sărbătorilor de iarnă / (sursă foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI: Top 5 alimente gustoase de toamnă care nu îngrașă. Iată ce ne recomandă nutriționiștii să mâncăm în această perioadă)

Care e alimentul pentru care românii vor plăti dublu pentru a-l avea pe masa de sărbători

În ultima perioadă, prețurile la carne au explodat. Dacă, în prezent, plătim 30 de lei pentru un kilogram de mușchi de porc, în preajma sărbătorilor de iarnă vom plăti 60 de lei, adică dublu. Motivele sunt legate de scumpirile la energia electrică, a furajelor, dar și a pestei porcine africane. Fermierii spun că autoritățile române ar trebui să intervină și să ia măsuri în acest sens.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.

Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. România mai produce astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare.

Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul  resurselor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat un fermier pentru Antena 3.