Castelul Bran – legende și istoric. Programul de vizitare, rute și tarife de acces

Publicat: 22/12/2022 | 11:29

Castelul Bran a devenit, de-a lungul anilor, unul dintre cele mai frumoase și iubite locuri din România, iar legendele de care se leagă l-au transformat într-un obiectiv turistic ce emană interes, atât pentru români, cât și pentru străini. Povestea lui Dracula este de departe cea mai cunoscută, motiv pentru care vă vom prezenta, în acest material, cât mai multe detalii.

VEZI ȘI: S-a deschis sezonul de nunti in „casa lui Dracula”. Un american s-a insurat la Castelul Bran

Scurt istoric al Castelului Bran

Castelul Bran a servit, inițial, drept fortăreață de apărare, urmând ca pe data de 19 noiembrie 1377  cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare – Ludovic I de Anjou să le acorde brașovenilor dreptul de a reface construcția, pentru a purta numele de „castel”. În 1407, Mircea cel Bătrân va fi cel care se va instala în incinta castelului, până în 1419.

De-a lungul timpului, au existat tot felul de acte normative care explicau modul în care castelul a trecut de la o autoritate la alta și de la un suveran la altul. Aceste schimbări au adus tot felul de transformări din punct de vedere arhitectural și structural. În cele din urmă, castelul a ajuns în posesia reginei Maria a României în 1920, urmând ca în 1938, după moartea sa, să fie moștenit de fiica sa, principesa Ileana.

Cum poți ajunge la Castelul Bran

Castelul Bran a impresionat, de-a lungul timpului, o mulțime de turiști străini, motiv pentru care estre deschis publicului în permanență. Nici românii nu uită să treacă pe la Castelul lui Dracula care se află în comuna Bran, din Brașov. Adresa exactă este Strada General Traian Moșoiu, numărul 24. Astfel, va trebui să vă înarmați cu multă răbdare și cu multă grijă dacă vă doriți să ajungeți cu bine la destinație. Iată câteva dintre cele mai accesate rute pe care merg turiștii către Castelul Bran:

București – Ploiești – Sinaia – Bușteni – Castelul Bran

Brașov – Cristian – Râșnov – Castelul Bran

Timișoara – Făget – Deva – Sebeș – Sibiu – Castelul Bran

Craiova – Pielești – Slatina – Jitaru – Bascov – Câmpulung – Castelul Bran

Iași – Târgu-Frumos – Roman – Bacău – Onești – Târgul Secuiesc – Sfântul Gheorghe – Brașov – Castelul Bran

NU RATA: Castelul Bran, deschis publicului în ziua petrecerii lui Elon Musk. Program de vizitare şi tarife

Tarife și program de vizitare

Castelul Bran și-a deschis porțile pentru turiștii care vor să se bucure de magia Contelui Dracula în fiecare zi. Totuși, este esențial să știți faptul că vă veți putea achiziționa biletele și online, fără prea mare efort. De asemenea, în cazul în care alegeți să vă achiziționați un bilet fizic de la  casa de bilete amplasată strategic, nu uitați că trebuie să îl folosiți chiar în ziua respectivă, altfel acesta nu va mai fi valabil.

Tarife pentru cei care vizitează Castelul Bran

  • Adulți: 45 de lei (9 euro);
  • Seniori (peste 65 de ani): 35 de lei (7 euro);
  • Studenți: 25 de lei (5 euro);
  • Copii: 10 lei (2 euro);
  • Grupe școlare (mai puțin de 20 de persoane): 5 lei (1 euro).

Castelul Bran permite accesul gratuit pentru persoanele cu dizabilități, pentru instituționalizați, dar și pentru copiii sub 7 ani. Seniorii vor beneficia de o reducere în cazul în care prezintă o carte de identitate valabilă, iar studenții vor fi nevoiți să vină înarmați cu o legitimație sau un carnet de note.

Programul de vizitare al Castelului Bran de sărbători

  • 24 decembrie 2022: 09:00 – 16:00;
  • 25 decembrie 2022: 10:00 – 17:00;
  • 26 decembrie 2022: 10:00 – 16:00;
  • 31 decembrie 2022: 09:00 – 16:00;
  • 1 ianuarie 2023: 10:00 – 17:00;
  • 2 ianuarie 2023: 10:00 – 16:00;
  • 3 ianuarie 2023: 09:00 – 16:00.

Programul de vizitare al Castelului Bran în perioada 01.10.2022 – 31.03.2023

  • Luni: 12:00 – 16:00
  • Marți – Duminică: 09:00 – 16:00 (ultima intrare fiind la ora 16:00)
Interiorul spectaculos al Castelului Bran. Foto: Facebook

Ce poți vedea în interiorul Castelului Bran

Castelul lui Dracula este de departe unul dintre cele mai impresionante locuri pe care cineva le poate vizita în țara noastră. Fie că este vorba de peisajele mirifice din apropierea castelului, fie că este vorba despre designul interior, cu siguranță ceva te va face să rămâi cu gura căscată, dorindu-ți să revii cât mai curând.

În prezent, în interiorul castelului se află patru etaje superbe care găzduiesc colecții uimitoare de mobilier, arme, armuri și costume specifice diferitelor epoci. La primul etaj putem descoperi, printre altele, dormitorul Reginei Maria, care a fost recreat impecabil după o fotografie veche, o scară secretă ce duce la etajul al treilea unde se afla sala de muzica a reginei.

La etajul al doilea găsim dormitorul regal, cu o sobă veche din secolul al XVIII-lea, o cameră în care se găsesc costumele originale ale celor care au jucat în filmele „ Mircea”, „Buzduganul cu trei peceți” și „Vlad Țepeș”și steagurile originale ale României, precum și o altă cameră în care se regăsesc mai multe arme transilvănene cu steme.

Imagini din interiorul Castelului Bran. Foto: Facebook

Legenda Castelului Bran

Cu siguranță nu există persoană care să nu fi auzit până acum de Contele Dracula, cel care se presupune că ar fi fost un vampir ce a trăit în Transilvania. Legenda a pornit de la romanul „Dracula”, scris de Bram Stocker, un autor irlandez foarte cunoscut. Se crede că acesta s-a inspirat dintr-o imagine veche a castelului pe care a găsit-o la un moment dat în Anglia, creând un loc perfect pentru vampirul din cartea sa.

CITEȘTE ȘI: Câți bani trebuie să scoți din buzunar ca să închiriezi castelul Bran. Suma nu este deloc de neglijat

Potrivit legendei, Dracula ar proveni, de fapt, de la numele lui Vlad Țepeș care a făcut parte din Ordinul Dragonului („drac” însemnând şi dragon). Acesta era un conducător extrem de crud, care obișnuia să îi tragă în țeapă pe cei care nu i se supuneau. Se pare că oamenii au îndrăgit atât de mult această poveste, încât au considerat că merită să fie transmisă de la o generație la alta. Deși nu există dovezi clare cu privire la o posibilă legătură între Castelul Bran și personajul Dracula, oamenilor le place să creadă că pe pământul transilvănean a trăit cândva un vampir.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult