Cât a plătit un client bacșiș obligatoriu, pentru o notă de 134 de lei, într-un restaurant din Mamaia

Publicat: 24/08/2023 | 16:24
Nota de plată

La finalul lunii august, o mulțime de români aleg să plece în vacanță pe litoral, profitând de prețurile mai mici, pe final de sezon. Zilele acestea, un turist a ales un restaurant din Mamaia, cu prețuri decente. La final, când a venit bonul fiscal, s-a trezit cu o surpriză: bacșiș obligatoriu. 

Pentru o notă de 134 de lei, clientul a avut de achitat încă 13,40 de lei ca „taxă de servire”, un fel de bacșiș obligatoriu pentru faptul că un angajat i-a adus la masă două bere și două porții de noodles cu creveți.

bonul fiscal

În mod firesc, fiecare local are obligația de a trece, la finalul bonul fiscal, suma pe care clientul o poate oferi ca tips. În general, procentul din consumația totală care poate fi alocat este de 10%, 15% sau 20%, în funcție de cât de mulțumit a fost de serviciile primite.

(CITEȘTE ȘI: Nota uriașă de 3.656 de lei plătită de un bârlădean într-un restaurant din Mamaia. Câți bani a lăsat bacșiș)

Ce spune legea bacșișului

De la data de 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare legea bacșișului. Prin intermediul actului normativ, se reglementează faptul că restaurantele, barurile și alte tipuri de localuri au obligația de a fiscaliza bacșișul.

„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, potrivit Legii 376/2022.

Bacșișul a devenit impozabil de la începutul anului, statul român având pretenția de a primi 10% din valoarea sa totală. Astfel, până la data de 25 a lunii următoare, patronii au obligația de a depune declarația prin care anunță cât tips au primit angajații. Ulterior, șefii trebuie să depună și formularul 205, care vizează bacșișul obținut pe parcursul întregului an. Ziua în care poate fi depus este data de 28/29 februarie, în funcție de an.

Angajații din domeniul HoReCa nu au fost deloc mulțumiți de noua lege. Nu este un secret faptul că ospătarii și barmanii au, de cele mai multe ori, salarii extrem de mici. Motivul pentru care acceptau astfel de locuri de muncă este chiar faptul că mai primeau bacșiș.

(CITEȘTE ȘI: Ce bacșiș a fost nevoit să dea Lucian Mândruță unui taximetrist din Cluj-Napoca: „Am vrut să-i las 20 de lei, dar a refuzat” )

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult