Cât câștigă muncitorii români sezonieri care culeg sparanghel în Germania: ”În funcție de vreme, de orele suplimentare…”

Publicat: 12/04/2020 | 09:43
Cât câștigă muncitorii români sezonieri care culeg sparanghel în Germania: ”În funcție de vreme, de orele suplimentare...”

România este, în această perioadă de criză medicală mondială, singura țară din lume care permite zboruri charter destinate a-i duce la muncă, în străinătate, pe muncitorii români sezonieri. O astfel de informație a fost de natură să dea naștere foarte multor controverse, cu atât mai mult cu cât aproximativ 2.000 de persoane s-au aflat pe aeroportul din Cluj, pentru a pleca la muncă în afara țării, iar măsurile de restricție impuse de autorități au fost tratate superficial.

Germania are nevoie de mână de lucru care să culeagă sparanghel, spre exemplu, iar muncitorii români sezonieri sunt nelipsiți. Chiar dacă există pericolul infectării cu COVID-19, oamenii spun că pleacă în Germania pentru a câștiga mai mulți bani, iar asta înseamnă că merite să își asume riscul. Dar cum sunt plătiți românii care ajung în Germania și de ce preferă să se expună acestor riscuri medicale?

”Plata se face la „lădiţa” de sparanghel cules şi este de 60 de cenţi”, spune un român de 43 de ani, originar dintr-o localitate din judeţul Timiş. Culege sparanghel în Germania, dar uneori culege și căpşuni. Totul ține de ”productivitatea” fiecăruia, susține el.

(CITEȘTE ȘI: CRIZA CORONAVIRUSULUI. SAVANȚII DE LA OXFORD AU FĂCUT ANUNȚUL. CÂND VA FI GATA VACCINUL ANTI-COVID-19)

”… sau cât de mult chef am”

„Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am”, declară românul – potrivit zf.ro -, iar patronul îl plăteşte în funcţie de productivitatea pe care o are.

Există şi varianta de a fi plătit la oră – și ar primi 9,19 euro – dar, la finalul lunii, atunci când se fac calculele, compania angajatoare va scădea din această sumă cazarea şi mâncarea. Românul din Timiș rămâne cu 6 euro/oră. În cazul în care lucrează 8 ore pe zi şi 22 de zile pe lună, rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro.

(VEZI ȘI AICI: COVID-19, MODURI DE MANIFESTARE DIFERITE. DE CE ESTE LETAL PENTRU UNII PACIENȚI, IAR ALȚII SUNT ASIMPTOMATICI)