Una dintre întrebările care macină întreaga comunitate mondială în timpul acestei pandemii de cornavirus este cea referitoare la apariția unui vaccin-minune care să poată lupta, cu succes, împotriva COVID-19. Specialiștii au avertizat, în repetate rînduri, că acest demers nu este unul facil, coronavirusul fiind foarte agresiv și ”nedescifrat” pe de-a-ntregul. Dar iată că apar și informații noi, îmbucurătoare, iar ele au venit din partea savanților de la Oxford.
”80% încrezătoare”, așa s-a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford. Împreună cu echipa sa, Sarah Gilbert a anunțat că până în luna septembrie a acestui an va exista un vaccin care să poată fi folosit în spitale. ”Cred că sunt şanse mari ca acest vaccin să funcţioneze. Mai avem încă multe date de analizat, dar aş merge pe un procentaj de reuşită de 80%. Este punctul meu de vedere”, a declarat Gilbert pentru ziarul The Times.
Totodată, ea a precizat că „este aproape posibil ca vaccinul să fie gata până în toamnă dacă totul merge perfect”, însă a ținut să avertizeze și că „nimeni nu poate promite că acest vaccin va funcţiona”.
Pe de altă parte, referindu-se la același subiect al vaccinului anti-coronavirus, vicepreşedintele Comitetului Executiv al Johnson & Johnson, Paul Stoffels, a spus că vaccinul, atunci când va fi descoperit, trebuie să fie pus la dispoziția tuturor celor care au nevoie de el. ”Vom face astfel încât, chiar dacă este produs undeva în lume, vaccinul să fie accesibil tuturor celor care au nevoie în întreaga lume. Este o promisiune pe care industria (farmaceutică) o face împreună”.
”Trăim momente excepţionale, iar industria le răspunde. Avem trei axe de lucru în vederea asigurării unei distribuţii (…), redirijării tehnologiei existente (…) şi creării unor noi tratamente, noi vaccinuri, noi teste de depistare, care vor contribui la eradicarea COVID-19”, a adăugat și David Ricks, CEO-ul Eli Lilly and Company și, totodată, preşedinte al IFPMA. Dar nu se poate face totul peste noapte, din păcate. ”Va dura între 12 şi 18 luni pentru a avea un vaccin autorizat pe piaţă”, estimează David Loew, vicepreşedintele executiv al Sanofi şi conducătorul Sanofi Pasteur.
(VEZI ȘI AICI: PRIMA VEDETĂ DIN ROMÂNIA, DIAGNOSTICATĂ CU NOUL CORONAVIRUS. A FOST INTERNATĂ DEJA LA ”MATEI BALȘ”!)