Cât vor avea de achitat șoferii care nu au asigurare auto. Ce alte sancțiuni vor primi din partea polițiștilor

Publicat: 06/12/2022 | 19:24

Șoferii au parte de o surpriză destul de mare încă de la începutu anului. Potrivit Codului Rutier aflat în vigoare, lipsa asigurării auto poate produce o gară destul de mare în bugetul multor persoane. Iată ce alte sancțiuni ar mai putea fi aplicate de către polițiști.

Indiferent dacă mașina este sau nu folosită, Codul Rutier îi obligă pe șoferii care au mașini înmatriculate pe numele lor să dețină o asigurare auto valabilă. În caz contrar, aceștia riscă o amendă colosală care diferă în funcție de autoturism.

VEZI ȘI: Codul Rutier. Șoferii care suferă de aceste boli ar putea rămâne fără permisul auto

Ce amendă pot primi șoferii care nu au asigurare auto valabilă

Din ce în ce mai multe persoane ajung să fie oprite de polițiștii care descoperă că nu există o asigurare valabilă pentru mașina pe care acestea o conduc. Din acest motiv, mulți ajung să fie nevoiți să achite o amendă usturătoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. De asemenea, există sancțiuni clare care pot fi aplicate, printre care se numără și reținerea certificatului de înmatriculare sau reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Din momentul în care este amendat un conducător auto, acesta are la dispoziție 30 de zile să prezinte o dovadă a plății asigurării auto. În caz contrar, organele competente sunt nevoite să radieze vehiculul din evidența pe care o au. Aceste legi se aplică atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

„Limitele teritoriale de aplicare ale asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule:

a) teritoriul României;
b) teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, ale statelor părţi la Acordul privind Spaţiul Economic European, denumite în continuare state membre, şi teritoriul Confederaţiei Elveţiene;
c) teritoriile statelor situate între două state care leagă direct două state membre ale Uniunii Europene, în care nu există birou naţional auto;
d) teritoriile statelor în care sunt competente birourile naţionale auto care au semnat Acordul multilateral”, se arată în Legea nr. 132/2017.

CITEȘTE ȘI: Se dă legea aşteptată de toţi şoferii! Noul Cod Rutier, mai „prietenos” cu cei care iau amenzi şi rămân fără permis

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult