Câte felii de pâine trebuie să mânânci în fiecare zi, ca să nu te îngrași? Cum știi că pâinea pe care o mănânci este cu adevărat “sănătoasă”

Publicat: 29/09/2022 | 19:51

Se spune că pâinea este alimentul preferat al românilor. În ultima perioadă însă, o mulțime de oameni evită acest produs în meniul zilnic, pentru a nu se îngrășa. De fapt, lucrurile stau complet diferit. Atât timp cât pâinea este făcută din făini integrale, se transformă instant dintr-un produs nociv într-o adevărată sursă de energie pentru organism. Iar 10 felii ar fi rația maximă pentru cei care nu vor să se îngrașe.

Consumul zilnic însă nu trebuie să depășească 1.000 kcal, adică 400 de grame de pâine, potrivit nutriționiștilor. Cei care sunt pofticioși, dar își doresc, totuși, să slăbească, își pot forma o alimentație echilibrată, care să conțină inclusiv câteva felii de pâine.

Pâinea nu este neapărat „dușmanul” dietei (Foto: captură video)

Nutriționiștii ne atenționează că, în orice dietă, carbohidrații ”ocupă” o cotă de aproximativ 50%. Dincolo de pâine, și pastele, orezul ori cartofii fac parte din această clasă de macronutrienți.

(VEZI ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU MĂNÂNCI PÂINE)

Excluzând restul carbohidraților, deducem că un om ar putea consuma zilnic, în jur de 250 grame de pâine, fără riscul de a se îngrășa. Datele arată că doar două felii presupun 50 de grame. Drept urmare, cei care vor să se mențină în formă nu trebuie să mănânce mai mult de 10 felii, în fiecare zi.

Există o mulțime de tipuri de pâine care intră pe lista alimentelor sănătoase. Comparativ cu pâinea albă, de slabă calitate, cea cu maia nu se fărâmițează și sporește funcțiile organismului.

Dacă vrei să slăbești rapid, nu e o soluție tocmai bună să renunți definitiv la pâine, întrucât acest lucru poate determina senzații de oboseală, slăbiciune sau chiar iritabilitate.

Iată care ar fi cele mai „sănătoase” tipuri de pâine pe care ar trebui să le consumăm:

– pâinea din făină integrală, și nu din făină albă, rafinată, din care au fost eliminați germenii;

– pâinea din cereale combinate, inclusiv cu secară, care respectă același principiu al bobului integral;

– pâinea integrală cu semințe;

– pâinea cu cât mai puține ingrediente, ideal doar: făină, apă, sare, agent de creștere;

– pâinea cu maia, cu dospire lentă, cu condiția ideală să fie făcută cunoscută compoziția și procedura prin care a fost obținută maiaua;

– pâinea care nu a fost semipreparată și congelată.

(NU RATA: DIETA DE DUPĂ CONCEDIUL DE VARĂ | CE TREBUIE SĂ MÂNÂNCI DACĂ TE-AI ÎNGRĂȘAT LA „ALL INCLUSIVE”)

This browser does not support the video element.