Câți bani poate câștiga, după retragere, un campion mondial sau olimpic în România. Renta viageră se acordă după anumite criterii

Publicat: 07/06/2023 | 22:17
Ce rentă viageră primesc foștii campioni olimpici sau mondiali în România / Sursă Foto: Pixabay

După o carieră de succes, sportivii pot câștiga sume importante de bani chiar și după retragere. Ei  primesc din partea statului român o rentă viageră lunară. Aceasta este acordată în funcție de performanțele obținute de fiecare sportiv. Ultima variantă a legii sportului, ce a fost adoptată de Senat și se află pe ordinea de zi a Camerei, stabilește exact care este suma maximă pe care o poate primi lunar un fost sportiv de performanță.

Toți sportivii care au obținut medalii la marile competiții primesc după retragere o rentă viageră din partea statului român. Mai exact, venitul lunar al foștilor sportivi de performanță depinde de numărul și culoarea medaliilor obținute de-a lungul carierei.

(CITEȘTE ȘI: Zlatan Ibrahimovic a șocat un stadion întreg când și-a anunțat retragerea din fotbal. 50.000 de oameni, în lacrimi pentru suedez)

Cât poate primi un fost campion mondial sau olimpic din partea statului român

După retragerea din activitate, campionii, vicecampionii și cei care s-au clasat pe locul trei al podiumurilor olimpice, mondiale sau europene primesc din partea statului român o rentă viageră lunară. Și foștii sportivi care au obținut medalii în competițiile paralimpice de seniori, au aceleași drepturi.

Potrivit ultimei variante a legii sportului, foștii sportivi de performanță pot câștiga până la 33.945 de de lei pe lună. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească este ca ei să fie cetățeni români și să fi concurat pentru țara noastră, individual sau în echipă. Totuși, renta viageră nu poate depăși valoarea a cinci salarii medii brute pe economie, indiferent de numărul trofeelor sau culoarea medaliilor cucerite de sportivi pe parcursul carierei. La momentul actual, conform INS, salariul mediu brut lunar în România este 6.789 lei, adică puțin peste 1.300 de euro. Totodată, antrenorii pe care-i aveau sportivii în momentul câștigării medaliilor au aceleași drepturi.

Sportivul care se retrage din activitate primește această rentă viageră începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care și-a încheiat cariera.

Care este valoarea unei medalii de aur

Un sportiv care a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice sau paralimpice va primi lunar 100% din 1,5 salarii medii brut pentru prima medalie. În cazul medaliaților cu argint la Jocurile Olimpice, paralimpice, sau pentru prima medalie de aur la campionatele mondiale, europene sau competițiile paralimpice, foștii sportivi vor primi 80% din aceeași sumă. Foștii sportivi care au obținut prima medalie de bronz la Jocurile Olimpice, paralimpice sau prima medalie de argint la campionatele mondiale, europene, inclusiv compețitiile paralimpice, vor fi recompensați  cu 70%. Prima medalie de bronz la campionatele mondiale sau europene, înclusiv cele paralimpice, le asigură foștilor sportivi o rentă viageră de 60% din 1,5 salarii medii brut. Pentru antrenorii ai căror sportivi au urcat pe podium se aplică același calcul și în aceeași ordine.

De remarcat este faptul că aceste rente viagere nu sunt impozabile și sunt separate de pensie, sau alte venituri taxate de fisc.

(NU RATA: Serie impresionantă de medalii oferită de Irina Deleanu! S-a retras la 18 ani, dar performanța sa a continuat și în Federația Română de Gimnastică Ritmică)