Caută și vezi dacă ai pe acasă! Cu câți lei se vinde în 2022 o bancnotă de 1 leu de pe timpul Regelui Carol al II-lea

Publicat: 06/05/2022 | 14:36
Bancnota de 1 leu

Dacă mai ai prin casă o bancnotă de 1 leu din 1937, te poți îmbogăți! În anul 2022, o simplă hârtie a ajuns să coste de mii de ori valoarea sa. Este extrem de rară și vânată de colecționari, care sunt dispuși să plătească sume enorme. 

Acum aproape un secol, această bancnotă era una dintre cele mai folosite din România. Pe vremea Regelui Carol al doilea, nimeni nu se aștepta ca această hârtie să coste cât se cere astăzi pentru ea. Odată cu trecerea timpului, valoarea sa a crescut extrem de mult, până a ajuns la nivelul de raritate pentru colecții. 

Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri în care sunt promovate obiecte vechi, în special bancnote. Din moment ce unele se găsesc mai greu decât altele, prețurile sunt diferite. Unul dintre factorii care influențează valoarea este și gradul de uzură al bancnotei. (CITEȘTE ȘI: Scrisoarea emoționantă a lui Marcel, fostul iubit al Iulianei, mama de 32 de ani care s-a aruncat de la etajul 10)

Cât costă bancnota de 1 leu în 2022 

O bancnotă de 1 leu din anul 1937, gradată 69 și într-o stare foarte bună valorează peste 1.000 de lei. Unele sunt vândute și cu 1.100 de lei, dar ofertele sunt limitate. 

După cum precizează Banca Națională a României, anul este unul foarte important pentru istoria leului românesc, datorită modificărilor apărute atunci. 

„În 1937 este introdusă în circulaţie bancnota de 1 000 lei tip IV. Proiectele realizate de Nicolae Grigorescu în anul 1877, care au fost utilizate la această emisiune, vor fi reluate în următorii zece ani pentru elaborarea a încă trei tipuri de bancnote, constituindu-se într-un adevărat „certificat de identitate” al monedei naţionale în anii ’30-’40 ai secolului al XX-lea.”, extras din „Istoria leului”, publicată de Banca Națională a României. (CITEȘTE ȘI: Vlăduța Lupău, dezvăluiri despre cum îşi câştiga banii înainte de a deveni celebră: „Luam oameni la ocazie…”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult