Cauza morții lui Ilie Balaci. Accidentul vascular cerebral – simptome și metode pentru a limita riscurile

Publicat: 21/10/2018 | 19:24
”Cetatea Băniei” își va lua adio, marți, de la Ilie Balaci

Cauza morții lui Ilie Balaci. Accidentul vascular cerebral – simptome și metode pentru a limita riscurile. Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numără: amorţirea bruscă a feţei, a braţelor sau picioarelor, dificultăţi în vorbire şi înţelegere, tulburări de vedere, ameţeală, pierderea echilibrului, dificultăţi motorii şi dureri de cap severe.

Ilie Balaci, unul dintre cei mai cunoscuți fotbalişti români, a murit, duminică, la vârsta de 62 de ani. Fostul internațional a suferit un accident vascular cerebral duminică, în timp ce se afla acasă, în Craiova. Medicii de la Spitalul din Craiova au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic pentru el. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.

Cauza morții lui Ilie Balaci. Accidentul vascular cerebral. Cum recunoşti simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a reţine cât mai uşor simptomele descrise mai jos, poţi recurge la metoda folosită şi de celebrul personaj Dr. House, şi anume FAST:

F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte
A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos
S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele
T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

CITEȘTE ȘI: SICRIUL CU TRUPUL NEÎNSUFLEȚIT AL LUI ILIE BALACI, SCOS DIN BLOC! IMAGINI CUTREMURĂTOARE DE LA CRAIOVA

Cauza morții lui Ilie Balaci. Accidentul vascular cerebral. Cum poate fi prevenit accidentul vascular cerebral

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomandă:

  •  – Scurte plimbări zilnice sau mişcare la sala de sport
  •  – 20 de minute de plimbare în aer liber pe zi în ritm alert, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%, ne sugerează un studiu realizat pe 40.000 de femei.
  •  – Evitarea stărilor de tristețe care să se întindă pe o perioadă foarte lungă de timp.

Potrivit cercetărilor, depresia poate creşte şansele unui atac cerebral cu 30%. Persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutină, iar glicemia şi tensiunea arterială anormale şi netratatepot deteriora starea de sănătate.

Nu dormi mai puţin de 7 ore şi mai mult de 10 ore pe noapte. Experţii de la Universitatea Harvard au demonstrat că persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe şanse de acccident vascular cerebral.

CITEȘTE ȘI: SOȚIA LUI ILIE BALACI A IZBUCNIT ÎN LACRIMI ÎNAINTE SĂ INTRE ÎN CASA SPORTIVULUI. MĂRTURIA SFÂȘIETOARE FĂCUTĂ DE DANA

Cauza morții lui Ilie Balaci. Accidentul vascular cerebral. Circulație defectuoasă a sângelui

Sunt mai mereu părezente dureri de cap supărătoare. Dar dacă migrena este însoţită de lumină înceţoşată şi apariţia unor pete oarbe în câmpul vizual, trebuie să fim atenți. Acestea pot semnala o circulaţie a sângelui defectuoasă, deci un risc crescut de accident vascular. În cazul în care experimentezi astfel de migrene, cel mai indicat este să mergi la medic pentru un control amănunţit şi un tratament corespunzător.

Ritmul cardiac neregulat, bătăile rapide ale inimii sau, din contră, mult prea lente, asociate cu respiraţia îngreunată şi durerile în piept pot fi semnale că suferi de fibrilaţie atrială, care creşte de aproape 5 ori riscul de atac cerebral.

Un studiu publicat în jurnalul Hypertension arată că persoanele agresive şi nervoase sunt la mare risc de a fac un atac cerebral.

CITEȘTE ȘI: ULTIMELE POZE CU ILIE BALACI ÎN VIAȚĂ! A PETRECUT ASEARĂ ÎNTR-UN CLUB DIN CRAIOVA! ERA SLĂBIT ȘI…