Caz ireal în Maternitatea Ploiești. O adolescentă de 17 ani a născut un bebeluș microsom. Ce s-a întâmplat

Publicat: 22/12/2023 | 08:40
O adolescentă de 17 ani a născut un bebeluș microsom

Cazul unui bebeluș din Ploiești, născut microsom, a impresionat foarte multă lume. Micuțul a fost adus pe lume la Maternitatea din Ploiești, de către o mamă minoră. Povestea copilului este emoționantă.

În data de 17 decembrie, Anais Maria s-a născut la Maternitatea din Ploiești, cântărind doar 450 de grame. Micuța a venit pe lume la doar 24 de săptămâni. Medicii spun că mama ei, o adolescentă de 17 ani din comuna Izvoarele, nu a fost pregătită pentru naștere.

„Corpul lor nu e pregătit pentru a susține o sarcină. Sunt mult mai multe cazurile de nou născuți aduși pe lume înainte de termen de către mame care au vârste de 14, 15, 16 sau 17 ani.”, a explicat Cerasela Alexiu, șefa secției de Neonatologie de la Maternitatea Ploiești, pentru Observatorul Prahovean.

Citește și: ALERTĂ ÎN BUCUREȘTI. DARIA, O FETIȚĂ DE 12 ANI, A DISPĂRUT. CINE O VEDE ESTE RUGAT SĂ SUNE LA 112

Într-adevăr, sunt multe cazuri de acest fel. Tot în luna decembrie, o altă tânără, de 16 ani, din Drăgănești, a dat naștere unei alte fetițe de doar 500 de grame. Bebelușii au fost transportați de urgență la spitale din București.

Caz ireal în Maternitatea Ploiești

În România, cazurile în care mame minore dau naștere prematur bebelușilor nu sunt puține. În urmă cu doar câteva zile, povestea unei fetițe de doar 450 de grame a impresionat pe toată lumea. Corpul adolescentei de 17 ani nu era pregătit să aducă pe lume un copil. Totuși, Anais Maria a supraviețuit ca printr-o minune. Cerasela Alexiu, șefa secției de Neonatologie de la Maternitatea Ploiești o numește „pitica”.

„A supraviețuit miraculos, la limită, e la terapie intensivă. 24 de săptămâni este exact momentul în care fătul devine viabil. Mama are 17 ani, iar la noi a ajuns în urgență, fix când au apucat-o durerile și a trebuit să nască. Nu avea niciun control al sarcinii făcut în prealabil. Iar cazuri de acest gen sunt multe.

Anais Maria a fost dusă la Maternitatea Giulești, întrucât, datorită cazuisticii pe care o rezolvăm, spitalul este declarat de interes județean, având gradul II. O altă fetiță, născută tot în decembrie de către o mamă minoră, de 16 ani, a avut 500 de grame și a fost transportată la Maternitatea Cantacuzino din București”, a precizat medicul.

Micuții veniți pe lume mult prea devreme luptă pentru a supraviețui, însă îngrijirea loc necesită și o aparatură specială. Pentru medici este o adevărată provocare să se ocupe de tratamentul bebelușilor născuți prematur.

Sute de bebeluși microsomi s-au născut anul acesta la Ploiești

La Maternitatea Ploiești, doar anul acesta, 370 de bebeluși s-au născut prematur. Cerasela Alexiu, șefa secției de Neonatologie, a explicat ce șanse au micuții să supraviețuiască. De asemenea, medicul a vorbit despre aparatura necesară într-un astfel de caz.

„Surfactant, medicamentul care ajută la maturizarea plămânilor bebelușului, trebuie administrat în primele minute de viață. Apoi, prin Organizația Salvați Copiii, Maternitatea Ploiești a primit incubator de transport, ventilator, analizor gaze sanguine, dar și un aparat de radiologie.

Fără o astfel de aparatură de primă intervenție, șansele bebelușilor născuți la câteva sute de grame, ar fi minime. Iar anul acesta am avut 370 de micuți născuți înainte de termen. În 2022 au fost alte 400 astfel de cazuri”, a declarat șefa secției de Neonatologie de la Maternitatea Ploiești, potrivit aceleiași surse menționate mai sus.

Multe dintre mamele care aduc pe lume bebeluși microsomi sunt minore, iar după naștere aleg să lase micuții în grija asistenților maternali.

Citește și: INCIDENT IREAL ÎN VASLUI. UN COPIL DE GRĂDINIȚĂ, AGRESAT ȘI ÎNCHIS ÎN DEBARA DE COLEGII DE 4 ANI