Ce a scris presa internațională după ce Rona Hartner s-a stins! Francezii fac slujbă de comemorare pentru artistă

Publicat: 25/11/2023 | 15:26
Rona Hartner s-a stins la 50 de ani / Sursă foto: Antena 1

Rona Hartner, născută în România, cu părinți români, a fost denumită, după deces, „franco-română” de presa internațională. La scurtă vreme după ce s-a stins, la doar 50 de ani, zeci de publicații au scris despre vedetă, având doar cuvinte de laudă. Mai mult decât atât, în Toulon, Franța, locul în care s-a și stins, va avea parte de o ceremonie specială, la câteva zile după înmormântarea din cimitirul Bellu catolic.

Publicația Libération, de exemplu, a numit-o pe Rona Hartner „franco-română”, uitând că ea avea originile îndepărtate în Germania, dar, de fapt, era născută în București. În Franța și-a luat cetățenia abia în 2010, după 13 ani de ședere.

„Premiată la Locarno pentru rolul din „Gadjo Dilo” de Tony Gatlif, franco-româna a murit joi, 23 noiembrie, la Toulon. Ea câștigase premiul pentru interpretare feminină la Locarno și era o cântăreață a scenei electro-balcanice”, notează Liberation.

Rona Hartner a murit / Sursă foto: Facebook

Mari publicații au făcut-o pe Rona Hartner de origine franco-română

Nu doar Libération, ci și Le Monde a dorit să scrie un material despre româncă. Și de această dată, și-au asumat originile sale, pentru faptul că avea cetățenie franceză de 10 ani:

„Premiată pentru interpretare feminină la Locarno, pentru filmul Gadjo Dilo, cântăreața populară a scenei electro-balcanice, franco-româna Rona Hartner, în vârstă de 50 de ani, a murit joi, 23 noiembrie, la Toulon”, a transmis Le Monde.

Situația se repetă și în Le Soir:

„Actrița și muzicianul Rona Hartner, cântăreața „Gadjo Dilo”, a murit. Născută la 9 martie 1973 la București, Rona Hartner a jucat în special alături de actorul francez Romain Duris în filmul „Gadjo Dilo” de Tony Gatlif. (…) Franco-româna Rona Hartner, în vârstă de 50 de ani, a murit joi la Toulon (sud Franța), a anunțat eparhia și o parte dintre prietenii săi”, a transmis Le Soir, una dintre cele mai importante publicații din Belgia.

Artista avea cetățenie franceză

Din data de 26 august 2010, Rona Hartner avea cetățenie franceză, așa cum avea și fiica sa. La origini, mama sa era româncă, iar tatăl său, tot român, chemându-l Florin Niculae Hartner. Abia bunicii paterni erau din Germania.

„Din data de 26 august, am obţinut cetăţenia franceză, aşa ca fetiţa mea (Rita, n.r.). Sper să vă bucuraţi pentru mine. Primul lucru pe care îl voi face este să învăţ franceza, căci nu am urmat nici măcar un curs din această limbă în care visez de 13 ani”, spunea artista, în 2010, pe Facebook.

Artista a fost forțată de împrejurări să plece din România / Sursă foto: Facebook

Despre alegerea de a-și părăsi țara de origine, spunea:

„A fost o dezrădăcinare, dar trebuia să fie locul meu de exil în care mă regăsesc, în care Dumnezeu mă descoperă cine sunt și mă maturizează. M-a scos dintr-un context foarte negativ din România”, a mărturisit cântăreața, la emisiunea „În oglindă”.

(CITEȘTE ȘI: Clarvăzătoarea care a știut când și de ce va muri Rona Hartner. Dezvăluiri cutremurătoare)

Ceremonie specială în Franța pentru româncă

Dat fiind faptul că era atât de iubită în comunitatea creștină din Toulon, Franța, dar și iubită de localnici și enoriași, Dominique Rey, episcop, va organiza o liturghie de comemorare pentru Rona Hartner pe data de 6 decembrie, la ora 18:00.

Ceremonia de înmormântare a artistei va avea loc pe 1 decembrie, ora 12:00, în cimitirul Bellu catolic din București. Cu trei zile înainte, trupul său va fi depus la capela cimitirului, unde cei care au ținut la vedetă îi vor putea aduce un ultim omagiu.

(CITEȘTE ȘI: Legătura neştiută dintre Dinu Maxer şi Rona Hartner! S-a aflat tot după moartea ei)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult