Ce ascunde celebrul medic român aflat în prima linie a luptei împotriva coronavirusului

Publicat: 02/06/2020 | 15:54

Pandemia cu noul tip de coronavirus a adus în prim-planul opiniei publice mai mulți medici implicați în mod direct în activitățile specifice acestei perioade. Unul dintre doctorii care apar aproape zilnic la TV și în alte media cu declarații sau opinii de specialitate despre virusul ucigaș este și Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, singurul spital din regiune cu acest profil și locul unde sute de pacienți bolnavi de COVID-19 au fost internați în ultimele luni. Carmen Dorobăț ascunde însă un secret, pe care puțini îl știu, iar CANCAN.RO vi-l dezvăluie în rândurile de mai jos.

Doctorița de la Iași a fost, pe plan local, protagonista unui scandal uriaș de corupție, petrecând câteva săptămâni în arest preventiv, alături de soțul ei, medicul Gheorghe Dorobăț. (VEZI AICI: Premieră la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași. Primul pacient infectat cu HIV și coronavirus)

Ce au cerut la apel

Doctorița Dorobăț a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în acest dosar, procesul său fiind, în prezent, în derulare, la Curtea de Apel Iași. Chiar zilele trecute, imediat după ce starea de urgență din România a expirat, doctorița a avut termen la instanță. Ea e judecată alături de soțul ei și au cerut judecătorilor din apel să decline identitatea unui fost student care a fost martor sub acoperire până acum.

„Admite cererea inculpaţilor Dorobăţ Carmen Mihaela şi Dorobăţ Gheorghe privind ridicarea măsurilor de protecţie pentru martorul cu identitate protejată Georgescu Filip. În temeiul art. 128 alin. 3 rap. la art. 126 alin. 5 şi alin. 6 din Codul de procedură penală, cu referire la Decizia C.C.R. nr. 248/2019, constată încetată calitatea de martor ameninţat şi ridică măsurile de protecţie pentru martorul cu identitate protejată Georgescu Filip”, au decis judecătorii. Aceștia au precizat și cine a fost martorul care a dat declarații în dosar: Ștefan Mîrț, actual medic.

De ce a fost condamnată

Medicul Carmen Dorobăț, o prezență constantă în media

În ieșirile sale publice din 2015 – an în care a fost arestată în acest dosar – și până în prezent, doctorița Dorobăț nu a vorbit niciodată despre problemele sale penale. Potrivit motivării primei sentințe, emisă acum câteva luni, judecătorul de la Tribunal arată că a condamnat-o pe Dorobăț după ce a analizat declarațiile a peste 70 de studenţi, care au declarat că au dat mită. Unii au catalogat oferirea de foloase necuvenite pentru promovarea exemenelor ca fiind „o cutumă”. Concret, Carmen Dorobăţ a fost găsită vinovată că a cerut, în perioada iunie – iulie 2014, 5.500 de euro de la 55 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară. Managerul de la Infecţioase a fost declarat vinovat şi pentru complicitate la luare de mită, faptă comisă de soţ, care ar fi primit, în 2015, suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi.

„Am zis că ar fi nedrept să nu îi învăţ

La proces, Carmen Dorobăț a declarat: „Acest ansamblu de evenimente a fost o activitate organizată, ca să folosesc cuvintele martorului sub acoperire, probabil pentru că era an electoral la UMF şi aceste evenimente s-au petrecut la două săptămâni şi după ce eu am fost sunată şi de presedintele CJ de la acel moment mi-a zis că profesoara Azoicăi nu mai putea candida la funcţia de rector şi să mă gândesc în acest sens. (…)

Demisia din UMF a mea şi a soţului meu a venit odată cu cea a prof. Astărăstoae şi a determinat o rană de nereparat, şi m-am decis să nu mai învăţ nimic şi pe nimeni. Alergau medicii rezidenţi la vizite pentru a prinde ceva din ceea ce eu spuneam, şi atunci am zis că ar fi nedrept să nu îi învăţ, şi am continuat să scriu cărţi”.

Următorul termen al apelului a fost fixat de magistrații Curții de Apel Iași pentru 23 iunie. (NU RATA: Un medic, acuzat că este “creierul” afacerii cu spirtul contrafăcut, care a ucis 14 oameni)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)