Ce conțin, de fapt, faimoșii covridogi de la Luca, unul dintre cele mai cumpărate produse de patiserie din România. Cât de mult îngrașă un astfel de „răsfăț”

Publicat: 07/07/2023 | 10:35

Covrigii de la Luca sunt printre cei mai cunoscuți și populari covrigi, se găsesc în multitudinea de magazine cu profil de simigerie din România. Nu costă mult și sunt ideali ca gustare rapidă pentru cei care sunt grăbiți, studenți, elevi, angajați etc. Totuși, în portofoliul de produse de patiserie Luca există unul foarte căutat: covridogul. Pare ciudată titulatura, însă este sugestivă, fiind o combinație între termenii „covrig” și „hotdog”.

Ce conțin, de fapt, faimoșii covridogi de la Luca, unul dintre cele mai cumpărate produse de patiserie din România

Potrivit website-ului producătorilor, lucatraditie.ro, covridogul este un crenvurst învelit într-un aluat pufos de covrig, peste care se presară semințe de mac. Sau altele precum, susan, chimen etc.

Covridogul Luca de 120 g are următoarele componente:

Aluatul – 100 g de faină albă de grâu, apă, zahăr, margarină (uleiuri vegetale rafinate de palmier, apă, emulsifianți: mono și digliceride ale acizilor grași, sare, aromă), drojdie, sare.
Crenvurst de porc – 50 de g (carne de porc 51%, apă, carne de pui 9%, ceafă de porc 5% (fără piele), carne de vită 3%, proteine (din carne de porc).
Sare, amidon, proteine din lapte, stabilizatori (difosfați, trifosfați), zaharuri ( lactoză, dextroză), condimente, conservanți (acid lactic, acetați de sodiu, lactat de calciu, azotat de sodiu), potențiator de gust (monoglutamat), agent de îngroșare (lactat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), aromă de fum, colorant (carmin).

Câte calorii are un covridog?

Răspunsul la această întrebare depinde în mare parte de mărimea covridogului. În cazul celui de la Luca, acesta are un număr de 334 de calorii.

Valoare medie 100g / produs (120g)
Valoare energetică kj 1170,0 / 1404,0
Valoare energetică kcal 279,0 / 334,8
Grăsimi 12,5 / 15,0
Din care acizi grași saturați 4,9 / 5,8
Glucide 29,9 / 35,8
Din care zaharuri 4,7 / 5,6
Fibre 0,9 / 1,1
Proteine 11,3 / 13,6
Sare 1,5 / 1,8

Așadar, după cum puteți observa, covridogii sunt produse de patiserie care au multe calorii și niciun nutrient, motiv pentru care trebuie consumați rar și cu măsură. Conform nutriționiștilor, fiind un aliment făinos, îngrașă atunci când este mâncat în cantități excesive. În cazul în care vă preocupă silueta, dar nu puteți să vă abțineți de la un covridog, vă recomandăm eliminarea pâinii sau a garniturilor la următoarea masă.

Cum se prepară faimoșii covridogi?

Prepararea unui covridog este foarte simplă, presupune puține ingrediente și iese întotdeauna perfect. Iată cum se prepară un covridog. Ingrediente folosite pentru 14 covridogi:

Pentru aluat aveți nevoie de:

500 g faină, 250 ml apă, 30 ml ulei, 1 linguriță sare, 1 linguriță zahăr, 7 g drojdie uscată

Pentru umplutură vă trebuie:

14 crenvurști, 1 litru de apă, 1 linguriță bicarbonat, 1 linguriță susan

Mod de preparare covridogi/crenvurști în aluat

Se pune făina împreună cu sarea și drojdia uscată într-un bol. Adăugăm uleiul și apa în care am dizolvat zahărul. Frământam până obținem un aluat compact, care nu se lipește de mâini. Acoperim cu un prosop curat și lăsăm la dospit până își dublează volumul. Răsturnăm aluatul pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei și frământăm până obținem o bilă compactă.

Întindem cu ajutorul sucitorului un dreptunghi din aluat, care să nu fie foarte gros. Tăiem fâșii, de aproximativ 1,5 – 2 cm lățime și 30 cm lungime.

Se pregătesc crenvurștii. Folosiți ce crenvurști preferați. Din carne de porc sau pui. Luăm o fâșie de aluat și începem să îmbrăcăm cu el crenvurștii, astfel încât să suprapunem ușor aluatul, parte peste parte, iar la final presăm ușor aluatul cu degetele ca să nu se desfacă la copt. Procedăm astfel până îi terminăm și îi așezăm pe o hârtie de copt.

Între timp, se pune la fiert 1 litru de apă împreună cu o linguriță de bicarbonat. Când clocotește se pun crenvurștii în apă, pe rând și îi lăsăm doar cât să opărim puțin aluatul, așadar câteva secunde. Îi scoatem cu o paletă, se scurg bine de apă, apoi, îi punem în tava tapetată cu hârtie de copt și presărăm imediat susanul. De obicei, timpul de coacere înseamnă 15 minute, atât cât să fie rumeni și suculenți. Sursa: caietulcurețete.ro
Poftă bună!