Ce este „boala tomatelor”? După variola maimuței, o altă boală se răspândește masiv în India

Publicat: 03/06/2022 | 14:18
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Un alt virus îi îngrijorează pe specialiștii din străinătate. După variola maimuței, o altă boală se răspândește masiv în India, și anume „gripa tomatelor”. Până în acest moment, boala a fost depistată la 80 de copii.

O altă boală se răspândește în rândul copiilor de cel mult cinci ani, în India. După ce variola maimuței a cauzat îngrijorare în rândul specialiștilor, de data aceasta se află în atenție și „gripa tomatelor”. Până în acest moment, boala a fost depistată la 80 de copii, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale variolei maimuței.

O persoană care suferă de „gripa tomatelor” prezintă erupții cutanate mari pe tot corpul care sunt sub forma unor vezicule rotunde, roșii, dureroase și contagioase.

Vezi și VARIOLA MAIMUȚEI, LA UN PAS SĂ AJUNGĂ ÎN ROMÂNIA. UNGARIA A ÎNREGISTRAT PRIMUL CAZ DE INFECTARE

Cum se manifestă „gripa tomatelor”

Specialiștii susțin faptul că acest virus afectează, în principal, copiii care au vârsta de până la cinci ani.

Potrivit publicației The Indian Express, nu se cunoaște, cu exactiate, care este cauza acestei boli. Se fac investigații de câteva săptămâni. Potrivit unor rapoarte medicale, „gripa tomatelor” cauzează greață, crampe stomacale, vărsături, diaree, tuse, dureri musculare, strănut, nas înfundat, oboseală și dureri la nivelul articulațiilor.

Citește și OMS TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ. MOTIVUL PENTRU CARE OMENIREA SE VA CONFRUNTA CU MAI MULTE EPIDEMII ÎN VIITORUL APROPIAT

Cum se răspândește și se manifestă „variola maimuței”

Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi. Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Pe de altă parte, peste 250 de cazuri de persoane infectate cu variola maimuței au fost depistate în Spania și Portugalia. În Italia, alte 20 de persoane au fost confirmate. De asemenea, un alt simptom prezent este deshidratarea. Nu există, până în acest moment, un medicament specific pentru tratarea acestei boli.

Sursă foto: Pixabay