Ce este poprirea electronică şi de când va fi folosită de ANAF

Publicat: 21/07/2020 | 14:11

În plină criză epidemiologică în România, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au reușit să încheie mecanismul pentru poprirea electronică a conturilor. În rândurile de mai jos, veți descoperi când va fi folosită aceasta de oficialii de la ANAF. La scurt timp după ce au apărut cazurile de infecție cu noul coronavirus în țara noastră,  Guvernul a introdus, printre facilitățile fiscale acordate în perioada pandemiei, și suspendarea popririlor.

Citește și: De necrezut! Un afacerist a crezut că este la camera ascunsă când a văzut pe ce motiv este amendat de ANAF! “Pare o glumă proastă făcută de copii de grădiniță”

Ce este poprirea electronică şi de când va fi folosită de ANAF

Poprirea electronică reprezintă un nou sistem care “ne va feri pe toţi de greșelile din trecut”, a spus Mirela Călugăreanu, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Operațiunea se va desfăşura rapid şi cu cât mai puţine inconveniente pentru datornic.

“Am finalizat poprirea electronică. Va fi utilizată, însă, abia după ce expiră suspendarea măsurilor de executare silită şi reluăm operaţiunile. De pe data de 26 octombrie va fi funcţională”, a declarat Mirela Călugăreanu, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru publicația profit.ro.

Cu alte cuvinte: obligaţiile fiscale scadente începând cu luna martie 2020 şi neachitate până la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante şi nici nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru acestea. Potrivit sursei citată mai sus, sunt suspendate sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală, dar și a ajutoarelor de stat de recuperat.

În cadrul interviului oferit recent, șefa ANAF a mărturisit că, în trecut, pe când era la conducerea DGRFP Bucureşti, i s-a pus poprire pe cont.

“Cine nu a primit o somaţie? Am primit şi eu când eram director la Bucureşti, nu doar somaţie, ci şi o poprire pentru o amendă pe care o luasem în calitate de conducător al instituţiei şi de care nu ştiam. Am avut şi eu o poprire. Acum aştept să vedem poprirea electronică după 25 octombrie. Noul sistem e-poprire ne va feri pe toţi de greselile din trecut”, a mai spus Mirela Călugăreanu, conform profit.ro.

Sursa foto: Facebook/Agenția Națională de Administrare Fiscală