Ce legătură există între eclipsă și cutremur. Ce se întâmplă atunci când Luna este „sângerie”

Publicat: 26/05/2021 | 08:34

Se pare că între cutremure și eclipe există o legătură foarte strânsă. Cercetătorii susțin că eclipsa parţială de Lună şi eclipsa totală de Soare din această lună ar putea fi însoţită de cutremure devastatoare, iar oamenii se întreabă dacă nu cumva acest lucru are legătură cu seismul de 4,7 grade pe scara Richter, produs în zona Vrancea, în noaptea de marți spre miercuri.

Riscul producerii cutremurelor este mai mare în momentele de Lună Plină şi Lună Nouă, scriu în „Nature Geoscience“ cercetători japonezi. Când Pâmântul, Luna şi Soarele sunt aliniate, aşa cum se întâmplă când are loc Luna Plină şi Luna Nouă, forţele de atracţie ale celor doi aştri se adaugă şi efectele sunt mai puternice. Această atracţie este responsabilă de maree şi cutremure, se arată în studiu.

„Munca noastră arată că există legături între forţa mareelor, intensitatea şi frecvenţa unor cutremure“, a explicat pentru AFP Satoshi Ide, profesor la Universitatea din Tokyo şi unul dintre autorii studiului.

Ce se întâmplă astăzi, de „Luna sângerie”

Un eveniment astronomic absolut normal, petrecut în timpul „dansului” Lunii în jurul Pământului, a alimentat imaginaţia pământenilor de-a lungul secolelor. Se spune că Luna, atunci când ajunge cel mai aproape de planeta noastră, se numește Lună sângerie și acest fenomen este responsabil, uneori cu producerea de dezastre naturale, dar acest lucru este, oare, un mit sau o realitate?

Ei bine, unii oameni susțin că apropierea Lunii de Terra aduce cu sine cutremure şi valuri tsunami de zeci de metri, dar specialiștii sunt de o altă părere. Forţele gravitaţionale exercitate de Lună şi Soare asupra apelor de pe Terra duc, însă, la formarea fenomenului de maree (flux şi reflux). Efectul mareelor nu e devastator, iar mişcările plăcilor tectonice sunt nesemnificative.

Singura eclipsă totală de Lună, ce va fi consemnată în anul 2021, se va înregistra astăzi, 26 mai. În același timp, va avea loc și „superluna sângerie”, eveniment ce marchează momentul din an în care Luna este la cea mai mică distanță față de Pământ.