Ce salarii au, de fapt, angajații TVR. Lefurile câștigate de oamenii care dețin un contract cu Televiziunea Națională pot fi suplimentate de bonusuri

Publicat: 27/06/2023 | 15:00

Fără îndoială, meseria de jurnalist, fie că vorbim de mediul online sau de televiziune, este o profesie cu un ridicat grad de influență asupra societății. Nu degeaba presa este considerată a patra putere în stat. Totuși, televiziunea deține prim-planul în ceea ce privește informația în rândul românilor. Este adevărat că munca într-o televiziune nu este deloc facilă. O echipă întreagă, de la reporteri, prezentatori, operatori de imagine, redactori, editori de imagine, realizatori de emisiuni, lucrează pentru ca programele să fie atrăgătoare, diversificate, acoperite de adevăr.

Ce salarii au angajații TVR. Lefurile câștigate de oamenii care au contract cu Televiziunea Națională pot fi suplimentate de bonusuri

Televiziunea publică are un număr de 2500 de angajați cu un buget anual de peste 80 de milioane de euro. Dintre angajați, circa 5% au beneficiat de creșteri salariale, altfel spus peste o sută de salarii.

Unul dintre jurnaliști a menționat în social media că cei 2500 de oameni ai TVR se bucură de cele mai mari venituri din presa românească. Astfel, în medie, însemnând salariu plus sporuri, un angajat TVR primește aproximativ 2000 de euro pe lună. Este de menționat că reporterii, cameramanii, producătorii și cei de la carele de transmisiuni iau un spor de 15% la salariu pentru că ies pe teren, deși în fișele posturilor este prevăzută, evident, obligația de a se deplasa acolo unde este cazul.

Câți bani încasează, de fapt, un jurnalist al televiziunii publice, potrivit undelucram.ro. De pildă, un angajat cu normă întreagă, care lucrează în cadrul departamentului de știri, ridică în prezent o sumă brută lunară de 3.637 de lei. El are ca sarcini negocierea și colaborarea cu partenerii pentru procurarea de îmbrăcăminte, facilitarea achiziționării de ținute pentru prezentatorii de știri și prezentatorii implicați în alte programe produse de direcția de știri.

Un jurnalist cu experiență de 5 ani în domeniu are un salariu net lunar de 6000 de lei, tichete de masă de 600 de lei, la care se adaugă alte bonusuri pe an în valoare de 1500 de lei. Cât despre vechimea în muncă și, implicit, experiența profesională, sunt factori care diferențiază salarizarea și bonificațiile primite. Bunăoară, cel cu 20 de ani munciți în televiziune încasează un salariu net mai mare, cuantumul fiind de 3900 de lei.

Un editor imagine cu program full time este remunerat cu suma de 3800 de lei, iar un referent specialitate programe cu o vechime în domeniu de 27 de ani este plătit cu aceeași bani. La rândul său, unui tehnician echipamente TV angajat cu normă întreagă, având experiență de 30 de ani, îi revin 3197 de lei lunar.

Operatorul de imagine/editor video, angajat full time, cu 7 ani vechime, are un salariu net de 2.450 lei.

Ce sporuri au primit de-a lungul timpului angajații TVR

De-a lungul timpului, un număr de 133 de angajați TVR au primit mai multe sporuri diferite, dar nu se știau prea multe detalii despre aceste sume. În acest sens, publicația Libertatea a intrat în posesia unui document în care se arată că din luna mai și până în prezent, 133 de angajați ai TVR au primit sume cuprinse între 534 și 4.658 de lei brut, cu toate că sarcinile profesionale erau prevăzute în programul de muncă.

Actul cu pricina indică faptul că sporurile/bonusurile erau acordate pentru: mutarea, coborârea, aducerea cheilor de operare şi ulterior redepozitarea acestora în spaţiile adecvate, realizarea unor prezentări în format PowerPoint sau contribuție prin act de creaţie la conţinutul acestora.

Decizia de majorare a salariilor luată de către membrii Consiliului de Administrație, în cadrul ședinței din 25 mai a.c., prin atribuirea de activități suplimentare, a stârnit controverse și contestări în rândul angajaților din TVR. Disputele nu se refereau la cuantumul valoric, ci la multe dintre sarcinile suplimentare menționate care au creat mai multor categorii de lucrători impresia că sunt trecute «la normă» din nevoia de justificare, după cum notează într-o scrisoare internă Luminița Iordănescu, reprezentant al salariaților în Consiliul de Administrație.