Ce salariu au angajaţii de la Metrorex în 2021? De necrezut cât încasează lunar o casieră

Publicat: 22/02/2021 | 19:46

Mulți oameni știu că salariile companiei Metrorex sunt destul de mari, însă, puțini știu că în ceea ce privește salariul unei casiere, nu se aplică aceeași „regulă” financiară. Care este salariile în 2021 ale angajaților Metrorex?

În ultimele luni, Noua linie M5 a necesitat angajarea a 900 de persoane, la care s-au adăugat alte 300. Aceste modificări în numărul personalului ar fi adus cheltuieli de aproape 700 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Ce salariu au angajaţii de la Metrorex în 2021?

Potrivit oficialului Guvernului, venitul mediu al salariaţilor din Metrorex este de 10.000 de lei lunar. De asemenea, Drulă a dezvăluit că regia a crescut anul acesta cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul lor cu 1300.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţă că venitul mediu al salariaților din Metrorex este de 10.000 de lei lunar şi că instituția de transport, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călătorii cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1300.

Drulă a precizat că venitul mediu s-a dublat față de ultimii trei-patru ani. ”Este o dublare a cât era acum trei-patru ani, prin 2017. Anul trecut s-au angajat 1300 de oameni la Metrorex, e adevărat că 900 dintre ei sunt pentru capătul liniei M5. În plus, mai sunt încă 300 de angajări, în total cifra cred că de 1300 şi ceva de angajări”, a spus ministrul la Digi 24.

CITEȘTE ȘI: Explozii în stația de metrou Tineretului. Ce au declarat reprezentanții Metrorex despre deflagrații | FOTO

Cât câștigă o casieră Metrorex?

O casieră, spre exemplu, câștigă salariul minim pe economie, în jur de 2.500 de lei. De altfel, Drulă a menționat că Metrorex este într-un deficit financiar la ora actuală.

„Metrorex, din păcate, este într-o situație financiară şi structurală, de cheltuieli, foarte dificilă. Subvenția pentru această companie, cred că acum cinci-şase ani era, din bugetul de stat, undeva la 250 de milioane de lei.

Anul trecut s-au plătit 687 de milioane de lei. Ca să faceţi o comparaţie de mărime, bugetul Ministerului Transporturilor, pe bani europeni – este 14 miliarde per ansamblu – dar pe bani europeni e undeva în zona 6-7 miliarde. Deci 10% sau mai mult din banii întregii ţări, care sunt pentru toată rețeaua, să se ducă către subvenționarea metroului din București.

Iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari. Metrorex a cerut chiar 1,1 miliarde de lei. Numai salariile sau cheltuielile salariale pe 2021 sunt mai mari cu 200 de milioane de lei ca în 2020 ca urmare a măsurilor luate anul trecut. A fost o creştere a Contractului colectiv de muncă aprobată şi înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 18%”, a mai spus ministrul.

VEZI ȘI: Mariana Miclăuș, directorul Metrorex, OUT din funcție! “Este inadmisibil!” Motivul pentru care s-a ajuns aici

Șeful sindicatului regiei, Ion Rădoi, a venit cu precizări care contrazic spusele oficialului guvernului.

”Nu este vorba de o creștere salarială, ci de venitul legal care-i vizează pe anumiți salariați ai noștri care lucrează și noaptea și ziua, sâmbăta, duminica, de sărbători și așa mai departe. Noi am făcut negocierea contractului colectiv de munca, pentru că cel vechi expirase. Venitul mediu pleacă de la 4000 de lei și cu sporuri ajunge cam pe la 7000 de lei.

Da, pentru că la Metrorex nu putem lucra online. Angajații noștri trebuie să conducă trenuri, să facă permanent reparații, intervenții”, a comentat Ion Rădoi, potrivit aceleieși surse.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult