Ce salariu încasează lunar un ofițer SRI debutant. Sunt incluse și bonusurile și sporurile

Publicat: 10/01/2020 | 12:48
Salariul unui ofițer SRI poate crește in timp, o data cu experienta si cresterea in grad

Probabil mulți dintre români s-au întrebat, măcar în treacăt, ce salariu câștigă un ofițer SRI începător și cât ajunge să încaseze în timp, odată cu experiența dobândită. 

Exceptând salariul directorului SRI și ale adjuncților acestora, veniturile celorlalți angajați ai SRI nu sunt publice. Totuși, reprezentanții instituției au oferit mai multe informații de-a lungul timpului asupra salariului unui ofițer SRI.

Ce salariu are un ofițer SRI

Salariul unui ofițer SRI nu este unul public, însă, în urmă cu câțiva ani, George Maior, fostul director SRI, spunea că este vorba despre un salariu destul de mic. La momentul respectiv, George Maior a declarat că un ofițer SRI are 2500 de lei venitul, sumă în care ar fi fost incluse chiar și sporurile.  Un astfel de salariu prime un ofițer SRI în anii 2010-2013, potrivit spuselor lui Maior.

În 2017, reprezentanții SRI spuneau că salariul unui debutant în cadrul instituției este 2.500 de lei, la care se adaugă compensație pentru chirie dacă nu au casă proprietate personala, asistență medicală gratuită și medicamente, consiliere de resurse umane și facilități de recreere în unități ale SRI.

Pentru 2019 și chiar 2020, salariul unui ofițer SRI cu siguranță s-a majorat. Astfel, presa vehiculează că un subofițer câștigă în jur de 4.000 de lei lunar. Un ofițer SRI are un venit lunar de aproximativ 5.000 de lei, în funcție de orele lucrate suplimentar și de sporuri. Un angajat cu vechime în acest domeniu are, evident, mai mult, deci poate să depășească un venit lunar de 6.000 de lei. Cu cât se crește în grad,  crește, desigur și salariul, astfel că un colonel în SRI cu o vechime de 20 de ani câștigă 9 mii de lei, bani la care se adaugă și bonusurile pentru orele suplimentare.

Ce salariu are directorul SRI

Actualul director al SRI este Eduard Raul Hellvig. Acesta a devenit cel de-al cincilea director, la data de 2 martie 2015. Hellvig s-a născut la 27 octombrie 1974, în Zalău, județul Sălaj. Este căsătorit și are un copil. Potrivit declarației de avere, care este un document public, actualul director al SRI are ca singură sursă de venit pe cea obținută în cadrul instituției pe care o conduce. În 2019, acesta a încasat un venit de aproximativ 156.000 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de 13.000 de lei.

Pe de altă parte, adjuncții directorului SRI încasează mai mult decât Eduard Raul Hellvig. Potrivit declarațiilor de avere ale acestora, salariile pot ajunge până la aproape 195.000 de lei pe an.

Ce spune SRI despre salariul unui ofițer sau subofițer SRI

SRI nu oferă cifre exacte atunci când vine vorba de salariile angajaților, dar, pentru că este o instituție publică, explică modul în care sunt calculate salariile.

”Întrucât SRI este o instituţie finanțată din bugetul de stat, salarizarea personalului se realizează potrivit legii salarizării unitare şi a actelor normative de salarizare anuale. Cei care aleg o carieră în SRI beneficiază de soldă de funcţie, soldă de grad, gradaţii, normă de hrană, drepturi de echipament şi, în funcţie de domeniul de activitate, de anumite drepturi care vin să compenseze condiţiile deosebite de muncă în care îşi desfăşoară activitatea. Pe măsură ce personalul avansează în grad şi funcţie şi în condiţiile obţinerii unor performanţe profesionale, drepturile salariale pot creşte”, se arată pe site-ul instituției, fără a fi însă precizată suma exactă.

Citește și: ALERTĂ! ROMÂNIA, ȚINTA UNUI ATAC TERORIST? ANUNȚUL FĂCUT DE UN SIMPATIZANT ISIS

Cum motivează SRI tinerii să se angajeze în cadrul instituției

Reprezentanții SRI spun că oferă angajaţilor săi posibilitatea de a lucra într-un mediu motivant, de a se dezvolta și de a contribui la proiecte unice sau de a colabora în acțiuni importante, alături de specialiști din servicii partenere renumite. În plus, aceştia beneficiază de unele modalităţi de recompensare conform legislației în vigoare, pot accesa programe de pregătire înalt specializate, precum şi un pachet de beneficii care include facilităţi de recuperare a capacităţii de muncă în centrele proprii şi pentru asigurarea stării de sănătate.

Cum te poți angaja la SRI. În ce constă interviul de angajare

Procesul de selecţie constă în parcurgerea unor etape eliminatorii, care presupun interviuri de selecţie, examinări profesionale, psihologice, medicale şi, după caz, de evaluare a cunoştinţelor de limbi străine, de cultură generală şi de utilizare a calculatorului. De asemenea, întrucât munca în SRI presupune lucrul cu documente clasificate, este necesară și o verificare în vederea acordării avizelor de securitate, conform legislației naționale. Având în vedere complexitatea etapelor ce trebuie parcurse, în funcţie de domeniul pentru care se dorește angajarea, durata procesului de selecţie este cuprinsă, de regulă, între 6 şi 9 luni. Pe site-ul SRI sunt mai multe detalii despre modalitatea de selecție, iar doritorii pot chiar să completeze un formular online, în cazul în care își doresc o carieră în SRI.