Ce se întâmplă cu amenzile din starea de urgență! Acestea ar putea fi anulate. O nouă inițiativă legislativă

De: A. D.
Publicat: 25/05/2020 | 13:52

Amenzile pe care românii le-au încasat în perioada stării de urgență au fost contestate. Iar o mare parte dintre sancțiunile date ar putea fi anulate, spune proiectul de lege, depus în procedură de urgență, de PSD, ALDE și Pro România.

În timpul stării de urgență a fost o ploaie de amenzi pe care românii le-au suportat. Unele dintre ele au fost date pe merit, iar altele într-un mod abuziv, după cum s-au plâns cetățenii. Însă lucrurile par că s-au rezolvat după ce Curtea Constituțională a decis că amenzile date în starea de urgență nu sunt constituționale. Însă aici a intervenit o altă problemă, modalitatea în care oamenii puteau să conteste sau să își primească banii înapoi era destul de greoaie. Iar liberalii fie cereau o ordonanță de urgență pentru anularea acestora, fie spuneau ca oamenii să se descurce singuri în instanță.

Însă pentru a nu bloca instanțele, social-democrații, alături de ALDE și Pro România, au venit cu cu o inițiativă legislativă care ar putea fi adoptată în maximum 3 săptămâni. Potrivit inițiativei, cei care deja și-au plătit sancțiunile, își vor recupera banii printr-o simplă cerere. (CITEȘTE ȘI: PLOAIE DE AMENZI ÎN RUSIA DIN CAUZA UNEI APLICAȚII CARE CERE SELFIURI PENTRU A DOVEDI CĂ OAMENII NU AU ÎNCĂLCAT CARANTINA)

Amenzile în starea de alertă

Și în starea de alertă amenzile s-au păstrat. Astfel, cele mai des întâlnite amenzi se dau pentru nerespectarea uneia dintre cele mai importante restricții, purtarea măștii de protecție. (VEZI ȘI: MARCEL VELA ÎI AMENINȚĂ PE CEI CARE NU POARTĂ MASCĂ ÎN SPAȚIILE ÎNCHISE CU AMENZI USTURĂTOARE. CE SPUNE MINISTRUL DESPRE CUANTUMUL PENALITĂȚILOR)

Astfel, amenda pentru cei care refuză să poarte masca de protecție este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, fiind prevăzută în Legea 55/2020. Odată ce o persoană a fost sancţionată şi a intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ea are 15 zile la dispoziţie pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea.