Ce se întâmplă dacă Parlamentul nu votează joi decretul lui Klaus Iohannis. Se mai prelungeşte sau nu starea de urgenţă?

Publicat: 14/04/2020 | 16:44

Sunt din ce în ce mai multe discuții referitoare la starea de urgență decretată de președintele Iohannis în România, mai ales că joi ar urma ca Parlamentul să voteze decretul prin care această situație excepțională se prelungește.

În contextul pandemiei de coronavirus, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, pentru o perioadă de 30 de zile, conform legii, iar acum ne aflăm în situația în care va emis un nou decret, de prelungire a acestei stări de urgență. Numai că mulți oameni politici consideră că prelungirea nu ar face decât rău, pe termen scurt și mediu, iar discuțiile în contradictoriu sunt la ordinea zilei. Totuși, Constituția României nu prevede foarte clar ce se întâmplă dacă decretul nu este adoptat în unanimitate de către cele două Camere ale Parlamentului. Pe data de 16 martie, atunci când a intrat în vigoare primul decret privind starea de urgență în România, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a susținut că – dacă decretul este respins de Parlament -, ”atunci se întoarce la preşedinte şi dă un decret de anulare”.

(CITEȘTE ȘI: ROMÂNCĂ DE 24 DE ANI, INFECTATĂ CU CORONAVIRUS: ”APĂ NU PRIMIM. MÂNCAREA E CA DE SPITAL. ASITENTELE, DE NOTA 10”)

Ce spune Marcel Ciolacu, liderul PSD

Marcel Ciolacu îi cere președintelui Klaus Iohannis o perspectivă ”clară” asupra întregii situații din acest moment, considerând că prelungirea stării de urgență ar reprezenta ”o lună pierdută”.

“PSD înţelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută (n.red. – cu starea de urgență) pentru cetăţeni şi pentru economie”, a afirmat Ciolacu.

Ce spune Victor Ponta, liderul ProRomânia

Acesta a precizat, informează stirileprotv.ro, că va vota ”contra” în Parlament. Mai mult decât atât, Biroul Executiv al Pro România a decis să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgență numai în măsura în care Președintele și Guvernul răspund pozitiv celor 15 solicitări prezentate de ProRomânia. ”În caz contrar, votul nostru va fi împotrivă”, a mai transmis Victor Ponta.

(VEZI ȘI AICI: EXPERȚII AU FĂCUT ANUNȚUL-BOMBĂ! PE CE DATĂ EXACTĂ VA SCĂPA ROMÂNIA DE CORONAVIRUS)

Ce spune Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE

Călin Popescu Tăriceanu este de părere că ar fi trebuit să existe, până acum, un plan de măsuri clare în domeniul medico-sanitar. Plus măsuri pentru ca economia României să fie reluată, iar instituțiile statului să funcționeze.

“A început să fie adusă în discuţie prelungirea stării de urgenţă. Am un sentiment foarte ciudat. Ni se cere să dăm un cec în alb pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, lucru cu care nu pot fi de acord pentru că Guvernul până acum nu a fost capabil să vină cu nişte date prin care să ne arate care este situaţia reală pe tărâmul medico-sanitar. Cifrele aparent sunt bune, dar trebuie să ţinem cont de numărul foarte mic de testări. Acum cifrele sunt bune (…) şi atunci de ce mai prelungim starea de urgenţă? Aş fi vrut să avem un plan de măsuri în domeniul medico-sanitar. Şi nu în ultimul rând, care sunt măsurile pentru reluarea economiei şi a instituţiilor statului”, a afirmat Tăriceanu la România TV.

(NU RATA: CHINA, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR ÎN CRIZA CORONAVIUSULUI: ”EXISTĂ RISCUL UNUI AL DOILEA VAL AL INFECȚIILOR CU COVID-19”)