Ce se întâmplă, de fapt, dacă recongelezi carnea pentru a doua oară, după ce ai dezghețat-o. Mulți români fac greșeala asta!

Publicat: 01/04/2023 | 10:57
Ce se întâmplă, de fapt, dacă recongelezi carnea pentru a doua oară

Puțini știu ce se întâmplă, de fapt, dacă recongelezi carnea pentru a doua oară, după ce ai dezghețat-o. Mulți români fac greșeala asta fără să aibă habar. 

Mulți români au trecut măcar o dată printr-o situație similară: au scos carnea din congelator, au lăsat-o să se dezghețe, apoi s-au răzgândit și nu au mai gătit-o. Au pus-o, din nou, în congelator fără să știe ce se întâmplă în momentul când recongelezi carnea. Cu siguranță, fiecare dintre noi s-a lovit de această situație.

CITEȘTE ȘI: CÂTE LUNI MAXIMUM POATE FI PĂSTRATĂ ÎN CONGELATOR CARNEA DE PUI, DE VITĂ ȘI DE PORC. GREȘEALA PE CARE MULȚI ROMÂNI O FAC!

Este bine de știut că atunci când se congelează alimentele este, de fapt, un sistem de inhibare a dezvoltării microorganismelor. În acest fel, carnea se păstrează în condiții bune săptămâni la rând sau chiar luni, fără să afecteze proprietățile organoleptice: gust, miros sau textură. Acest lucru este datorită faptului că majoritatea agenților patogeni nu se pot multiplica la temperaturi mai mici de 4 °C.

CITEȘTE ȘI: PUȚINI ROMÂNI ȘTIU ACEST LUCRU! CÂTE LUNI POATE FI PĂSTRATĂ CARNEA DE PORC ÎN CONGELATOR, DE FAPT

Ce se întâmplă, de fapt, dacă recongelezi carnea pentru a doua oară

Cu siguranță, toți ne-am întâlnit cu situații neprăvăzute, în care să fim nevoiți să recongelăm pentru a doua oară carnea. Cea mai simplă soluție, în cazul în care te grăbești, este să pui, din nou, carnea în congelator. Mulți sunt cei care se gândesc dacă este bine sau nu să facă acest lucru. Ei bine, CANCAN.RO îți dă răspunsul!

Un cercetăror străin al laboratorului de biosecuritate și analiză, Lyudmila Minaeva, a vorbit despre riscurile la care ne supunem dacă mâncăm carne recongelată. Carnea crudă este un mediu pentru microorganisme care nu mor în timpul procesului de congelare și intră într-o stare de „hibernare”, este explicația acesteia. Astfel, în procesul de decongelare, aceste microorganisme sunt activate și reproducerea lor este brusc accelerată. Bineînțeles că, acest lucru afectează negativ carnea. Asta pentru că încep modificări biochimice, iar carnea se strică. Va începe să putrezească și se va reduce cantitatea de vitamine liposolubile A și D.

După congelarea și decongelarea cărnii de mai multe ori pot apărea tot felul de modificări biochimice. Se va pierde sucul din carne, iar conținutul de vitamine solubile (B1, B2, B12) va scădea. Acestea vor reduce valoarea nutritivă a produsului, ceea ce duce la modificări nedorite ale gustului. Este ideal ca în momentul în care carnea s-a decongelat, să o și gătești.