Ce se întâmplă în corpul tău dacă stai treaz până târziu. La ce riscuri majore te expui

Publicat: 23/04/2023 | 20:31
Lipsa somnului și problemele de sănătate care pot apărea. Sursă foto: Colaj Cancan

Experții italieni au realizat recent un studiu care arată ce se întâmplă în corpul unei persoane care obișnuiește să stea trează până târziu. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Chronobiology International, iar principala autoare este Francy Cruz Sanbria.

Studiul a fost făcut de către experții de la Universitatea din Pisa și a avut 120 de subiecți, de ambele sexe, sănătoși din punct de vedere clinic. Pentru cercetare, au folosit brățări special concepute de start-upul Sleepacta pentru monitorizarea calității somnului.

(CITEȘTE ȘI: Cât trebuie să doarmă o persoană de vârstă medie! De câte ore de somn are nevoie)

Ce se întâmplă în corpul tău când adormi târziu noaptea

Una dintre concluziile cercetării este că persoanele care se culcă târziu au o capacitate mai mică de a gestiona traumele și stresul. Din această cauză, sunt predispuși să se apuce de fumat sau să consume alcool în cantități excesive.

Coordonatorul studiului, Ugo Faraguna, de la Universitatea din Pisa, a dezvăluit încă un detaliu pe care l-a descoperit în urma cercetării. Se pare că din cei 120 de subiecți, 15% au tendința de a fi mai activi noaptea decât ziua. Culmea, încă 15% au tendința de a se trezi extrem de devreme, pentru a se bucura mai mult de zi.

„Aproximativ 15% dintre oameni pot fi, de fapt, definiţi drept «bufniţe», adică sunt mai activi noaptea, stau treji până târziu şi se confruntă cu dificultăţi dimineaţa, Pe de altă parte, aproximativ 15% tind să se trezească foarte devreme şi să profite la maximum de primele ore ale zilei”, a adăugat cercetătorul.

Lipsa unui interval adecvat de somn poate duce la un declin cognitiv și poate afecta memoria. De asemenea, poate împiedica organismul să elimine toxinele în mod eficient, după cum arată un alt studiu, din UK Biobank. În cadrul acestuia, au fost incluse aproape 40.000 de persoane cărora le-au fost surprinse datele genetice și imagini ale creierului, care au dus la această concluzie.

(CITEȘTE ȘI: Cât ar trebui să doarmă un copil, în funcție de vârstă. De câte ore de somn are nevoie)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult