Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur în București. Peste 400 de clădiri sunt în pericol

Publicat: 09/02/2023 | 23:40
(Foto: Pixabay)

Ce s-ar putea întâmpla în București dacă s-ar produce un cutremur ca cel de acum 3 zile, din Turcia? Iată care este situația reală a clădirilor din Capitală.  Premierul României cere mobilizare în toată țara.

Potrivit specialiștilor, în București există aproximativ 400 de clădiri în stare avansată de degradare, mai exact încadrate în casal I de risc seismic. În cazul unui seism majoc, ca cel produs în Turcia, Centrul Vechi din Capitală este cel mai expus și sute de clădiri ar dispărea de pe hartă.

Vezi și: CE S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT, CU CELE DOUĂ TINERE CARE S-AU RUGAT SĂ VINĂ ÎNCĂ UN CUTREMUR ÎN TURCIA. TINERELE AU TRANSMIS LIVE TOTUL

”Pe această clădire, spre exemplu, putem să ne uităm la stâlpii dintre ferestre să vedem cum unii stâlpi, mai ales în partea de jos, sunt mai îngroșați. Practic, ăștia sunt stâlpii la care s-a intervenit și au fost făcuți mai rezistenți. La un cutremur de 7 nu se poate garanta ce se va întâmpla cu această structură”, a declarat matei Sumbasacu.

”Nu trebuie să ne adăpostim sub tocul ușii”

Totodată, pe majoritatea clădirilor din București se observă urmele cutremurului din 1977, dezastru asemănător cu cel din Turcia. Potrivit inginerului specializat în structura clădirilor cu risc seismic, în cazul unui cutremur nu trebuie să ne așezăm sub tocul ușii. Acesta recomandă să le adăpostim sub o masă solidă sau lângă un corp de mobilier masiv, să ne acoperim cu mâinile ceafa și să ne ghemuim.

„Se văd urme de cutremur. De exemplu, între ferestre, acolo, e o fisură înclinată. De cele mai multe ori, fisurile înclinate sunt fisuri seismice. Vedem acolo la baza stâlpului cum deja armătura este expusă. Chiar se vede fierul. Da, da, betonul a fost măcinat și a ajuns la armătură. Și imobilele aparent solide s-ar putea face praf dacă n-au fost niciodată consolidate.

În caz de cutremur nu ne punem sub tocul ușii. De ce? Clădirile sunt proiectate și să pice și atunci când pică o clădire cedarea începe cu grinzile. De obicei deasupra tocului ușii ai o grindă. Recomandarea este să ne lăsăm la podea, eventual sub o masă solidă sau lângă un corp de mobilier masiv, să ne acoperim cu mâinile ceafa și să ne ghemuim”, a mai spus Matei Sumbasacu, potrivit Realitatea.net.

Vezi și: DRAMA UNEI FEMEI DE 40 DE ANI. CE S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ CE I-A POVESTIT PRIETENEI SALE DESPRE CĂSNICIA SA