Celebrele bivoliţe de la Palilula, pe cale de dispariţie. „Suntem foarte legaţi de ele”

Publicat: 23/04/2021 | 12:10

Localitatea doljeană Palilula, care aparţine comunei Bucovăţ, a devenit cunoscută în întreaga ţară nu doar pentru filmul „Undeva la Palilula”, al lui Silviu Purcărete, ci și ca singura aşezare din judeţ în care principala ocupaţie a oamenilor este creşterea bivoliţelor. Cunoscute ca animale scumpe, acestea au mare căutare, mai ales în rândul italienilor, pentru lapte şi brânză. Din păcate, numărul bivoliţelor a scăzut în ultima vreme, iar oamenii din sat dau vina pe secetă şi pe bătrâneţe. Dacă acum 30 de ani aici erau peste 200 de bivoliţe, acum mai sunt 15.

„Moţata, mănânci, da? Tu eşti Lăiata şi eşti cuminte”, aşa le alintă proprietara.

 Alina Margoi este unul dintre cei patru producători din satul Palilula, din comuna Bucovăţ, care mai creşte bivoliţe. Este o tradiţie pe care o păstrează de la străbunici.

Cum s-a pierdut tradiția

„Nu m-am gândit să renunţ, cu toate că le ţinem foarte greu. Adică le aducem mâncare acasă, le facem baie vara acasă, deci suntem foarte legaţi de ele. Eu am avut la părinţii mei care au avut din moşi-strămoşi şi când eram mică mă găseau cu viţelul de gât”, spune Alina Margoi,  proprietara bivoliţelor. (VEZI ȘI: AM PĂTRUNS ÎN „FABRICA” DE TAURI COMUNALI. CE PERFORMANȚE AU AMADEO, DARIUS ȘI AHILE)

Alina, una dintre puținii crescători de bivolițe

În urmă cu 30 de ani, aici, în localitatea Bucovăţ existau peste 200 de bivoliţe, acum numărul lor nu depăşeşte 15.

Localnicii spun că tradiţia nu s-a mai păstrat pentru că mulţi tineri au plecat la muncă în străinătate şi aici au mai rămas doar bătrânii.

Au mai rămas patru proprietari

 „Bivoliţele din comuna Bucovăţ sunt pe cale de dispariţie, întrucât crescătorii fie au fost în vârstă şi tineretul nu mai respectă tradiţia. Avem pe raza comunei Bucovăţ doar patru proprietari”, explică Dumitru Cioc, viceprimarul din Bucovăţ.

Din aproximativ 200 de animale, au mai rămas 15

Proprietarii bivoliţelor primesc şi subvenţie de la stat. Până anul trecut, primeau 300 de euro, dar acum primesc 150 de euro pentru o bivoliţă. (VEZI ȘI: POVESTEA JANDARMULUI CARE A DEVENIT UN FERMIER DE SUCCES)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.