Cine este singurul manelist român care a jucat într-un film transmis de Netflix

Publicat: 25/02/2020 | 08:30
Dan Bursuc este cel mai cunoscut impresar din lumea muzicii de petrecere

Dan Bursuc este unul dintre cele mai mari nume din industria manelelor, el fiind, incontestabil, cel mai important impresar din acest domeniu. Puţină lume ştie, însă, faptul că acesta este şi singurul manelist din România care a jucat până acum într-un film difuzat de Netflix.

Dan Bursuc joacă în filmul “Soldaţii. O poveste din Ferentari”

Dan Burscu apare în filmul “Soldaţii. O poveste din Ferentari” unde, la fel ca în viaţa reală, este cel mai de succes manager din lumea manelelor.

“Soldaţii. O poveste din Ferentari” este bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Adrian Şchiop şi este regizat de Ivana Mladenovici, avându-i în rolurile principale pe Vasile Pavel şi pe Adrian Şchiop, autorul cărţii.

Filmul prezintă o poveste de dragoste dintre doi bărbaţi, un antropolog de 40 de ani care se mută în Ferentari pentru a face un doctorat în manele şi un bărbat de etnie romă din cartier, care îi promite că îl va pune în legătură cu cântăreţi.

Filmul a generat numeroase controverse şi a avut parte de reacţii mixte. Dacă criticii l-au lăudat pentru îndrăzneală, cinefilii români au pus la zid pelicula, considerând că promovează incultura, sărăcia şi homosexualitatea.

Scandal din cauza trupei lui Dan Bursuc la premiile Gopo

Cel mai controversat moment legat de acest film s-a produs la Gala Premiilor Gopo din 2019, de la Teatrul Naţional. Trupa Kana Jambe, impresariată de Dan Bursuc, a susţinut pe scena teatrului un scurt recital de manele, iar majoritatea publicului nu a părut să guste momentul.

Printre cei care au avut cele mai vehemente reacţii după acel moment s-a numărat şi Mihai Mărgineanu, care a criticat organizatorii pentru că au adus pe scenă “o hidoasă trupă de manele (…) o trupă formată din nişte rromi plinuţi şi cu ‘maiouri’ peste burţi nesimţite”.

Dan Bursuc l-a acuzat de rasism pe Mihai Mărgineanu şi s-a declarat mândru de cum au interpretat elevii săi la cea mai importantă gală a filmului românesc. “Dacă eşti negru trebuie să fii dat afară sau nu ai voie să asculţi… sau trebuie să fim blonzi şi roşii în obraji ca să cântăm la Teatrul Naţional?“, a mai spus manelistul, la vremea respectivă, despre acest moment controversat.

Ada Solomon, producătorul filmului, a spus că trupa Kana Jambe a cântat la premiile Gopo pentru că organizatorii galei au dorit ca momentul să fie să fie „o pledoarie pentru diversitate, acceptare şi toleranţă“ şi că reacţiie critice I se par “o dovadă de ipocrizie şi ridicol”.