Client tras în piept la nota de plată, într-un restaurant. Cât a avut de plătit „taxă de serviciu discreționar”

Publicat: 20/09/2023 | 17:46
Notă de plată / Sursă foto: Reddit

Zilele acestea, un bărbat care a mers într-un restaurant s-a trezit cu o notă de plată cum rar întâlnești. Pe lângă taxa de servire, i-a fost adăugată pe bonul fiscal și „taxa de serviciu discreționar” care nu a fost deloc ieftină. Enervat la culme de situație, bărbatul s-a revoltat pe rețelele de socializare. 

Pentru a se răsfăța, bărbatul a ales un local franțuzesc, unde a avut o consumație de 51 de lire. Se aștepta ca pe nota de plată să aibă acest total, maximul taxa de serviciu de 12,5% din costul mesei și să mai lase, eventual, un bacșiș, dar situația a fost cu totul alta.

Cât l-a costat „taxa de serviciu discreționar” de la restaurant

Nu mai puțin de 15% din valoarea totală a notei a avut de plată bărbatul. Astfel, în loc de cele 51 de lire, a avut de plată 58,65 de lire, „taxa de serviciu discreționar” costând 7,65 de lire. Calculat la cursul BNR actual, înseamnă nu mai puțin de 44 de lei!

Nota de plată de la restaurant / Sursă foto: Reddit

După ce și-a spus povestea pe rețelele de socializare, a primit o mulțime de comentarii și reacții. Redăm doar câteva dintre ele:

„Sincer, 10% pentru un serviciu de masă prietenos? Bine. 12,5% pentru o experiență culinară, o ținută adecvată pentru o seară elegantă, sugestii de vinuri, agățarea hainei? Hmm ok. 15%? Cu siguranță nu”

(CITEȘTE ȘI: Secretele unei comenzi perfecte! Ce trebuie să ajungă prima dată pe masa noastră de la restaurant)

Cum funcționează Legea bacșișului în România

Spre deosebire de Marea Britanie, loc în care a avut loc incidentul, situația din România este diferită. De la data de 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare legea bacșișului. Prin intermediul actului normativ, se reglementează faptul că restaurantele, barurile și alte tipuri de localuri au obligația de a fiscaliza bacșișul.

„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, potrivit Legii 376/2022.

Bacșișul a devenit impozabil de la începutul anului, statul român având pretenția de a primi 10% din valoarea sa totală. Astfel, până la data de 25 a lunii următoare, patronii au obligația de a depune declarația prin care anunță cât tips au primit angajații. Ulterior, șefii trebuie să depună și formularul 205, care vizează bacșișul obținut pe parcursul întregului an. Ziua în care poate fi depus este data de 28/29 februarie, în funcție de an.

(CITEȘTE ȘI: Anunțul viral scris de proprietarul unui restaurant din Eforie Nord, la intrare: „Nu avem pizza, mititei, hamsie și nici…”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult