Cod galben și portocaliu în mai multe zone ale țării. Ce a transmis ANM

Publicat: 15/09/2022 | 18:28
Cod galben în România

ANM a emis o avertizare de vreme rea pentru multe zone din România. Perioada în care se vor înregistra fenomenele meteorologice este 15 septembrie -16 septembrie. Codul galben și codul portocaliu vor acoperi mai bine de jumătate din țară. 

Conform datelor comunicate de Administrația Națională de Meteorologie, vor avea loc vijelii puternice și descărcări electrice în mai multe zone. De asemenea, vor fi însoțite fenomenele de ploi torențiale și grindină. 

Zonele vizate pentru cod portocaliu sunt: Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, nordul Carpaților Orientali. Avertizarea începe joia aceasta și rămâne până vineri la ora 12:00. 

„În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice”, a transmis ANM. 

Zonele vizate pentru cod portocaliu sunt: Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, nordul Carpaților Orientali. Avertizarea începe joia aceasta și rămâne până vineri la ora 12:00. (CITEȘTE ȘI: Lista pretențiilor exagerate ale Regelui Charles. Fostul majordom l-a dat de gol: ce îi poruncea să facă în fiecare dimineață)

Cod galben pentru România. Care sunt zonele vizate

Miercuri, până la ora 22:00, este în vigoare un cod galben de vijelii. Județele vizate sunt: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Covasna, Brașov, Sibiu. 

Vântul va ajunge și la 100 de km pe oră pentru zonele de munte. De asemenea, pentru sudul și estul Transilvaniei, se poate ajunge și la 65 de km pe oră.

În cazul în care vor avea loc fenomene meteorologice extreme, ANM va reveni punctual cu avertizări pentru zonele care vor fi afectate. (CITEȘTE ȘI: Când și cum se culege via pentru a obține cel mai bun vin. Puțini știu secretul)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult