Cod Rutier 2019. Amendă de la 1.300 la 2.900 de lei pentru șoferii care nu respectă aceste reguli

Publicat: 12/06/2019 | 11:21
Cod Rutier

Cod Rutier 2019. Începutul verii aduce și amenzi mai mari pentru unii dintre șoferi. Polițiștii au început deja să pedepsească drastic conducătorii auto care nu respectă prevederile legii referitoare la foliile de protecție solară.

Este vorba despre obiecte montate pe mașină și neomologate. Amenzile sunt foarte mari și sunt cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei. ȘoferiI care dețin și conduc mașini pe geamurile cărora au lipit folii de protecție solară neomologate vor fi aspru pedepsiți.

Cod Rutier 2019. Folositoare, însă trebuie să fie omologate

Foliile de protecție solară sunt utile, este drept, dar dacă nu sunt omologate atunci se va ajunge în situația în care trebuie să scoateți mulți bani din buzunar pentru a plăti o amendă consistent, informează capital.ro. Mulți dintre șoferi aplică pe geamurile mașinilor personale folii de protecție solară – atât în scop estetic, cât și practic. Aceste ”geamuri fumurii” dau mașinii un aer modern și o notă personală, însă polițiștii de la Circulație spun că acestea trebuie să fie neapărat omologate.

Foliile cu grad de opacitate scăzut prezintă câteva avantaje:

– filtrează o bună parte din radiațiile ultraviolete ale soarelui

– mențin o temperatură relativ constantă în habitaclu odată ce ai pornit aerul condiționat

– oferă mai mult confort pe timpul verii, atunci când temperatura din interior poate depăși 70 de grade Celsius dacă automobilul este parcat într-o zonă cu mult soare.

Citește și: CODUL RUTIER 2019. NOI REGULI PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA CARE AU PERMISUL SUSPENDAT: ”VA FI HAIDUCIE PE ŞOSELE”

Cod Rutier 2019. Gradul de ”fumuriu” nu trebuie să depășească 70%

Codul rutier nu interzice aplicarea foliilor de protecție solară, dar ele trebuie să fie omologate de Registrul Auto Român (R.A.R.) și nu ai voie să le aplici pe toate geamurile. O folie de protecție solară este omologată de R.A.R. doar dacă gradul de „fumuriu” nu depășește 70%.

Prin urmare, foliile trebuie să aibă un grad de transparență suficient de mare cât să permită vizualizarea corectă a luminilor semaforului, alte semnale luminoase și semne de circulație, precum și pietoni și automobile. Cu alte cuvinte, nu trebuie să obstrucționeze vizibilitatea spre exterior, scrie playtech.ro.

Vezi și aici: SCHIMBARE URIAȘĂ ÎN CODUL RUTIER! ŞOFERII CARE RĂMÂN FĂRĂ PERMIS L-AR PUTEA OBŢINE ÎNAPOI DUPĂ DOAR O LUNĂ

Cod Rutier 2019. Este interzisă aplicarea foliei de protecție pe parbriz

Codul rutier din România nu permite aplicarea foliei de protecție pe parbriz. În consecință, e recomandat să eviți aplicarea ei și pe geamurile laterale din față. Legislația e ceva mai permisivă Doar în cazul lunetei și al geamurilor laterale din spate . Totuși, dacă mașina are pe spate o lampă stop montată în habitaclu – la lunetă – folia nu trebuie să obstrucționeze luminarea acelui stop.

Dacă sunt încălcate aceste limite, șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei, în funcție de gravitatea situației. Suplimentar, se suspendă și certificatul de înmatriculare a mașinii.

Nu rata: NOI MODIFICĂRI LA CODUL RUTIER. ȘOFERII POT PRIMI AMENZI URIAȘE DACĂ AU ACEST BANAL OBIECT ÎN MAȘINĂ