Codul Rutier 2019. Noi reguli pentru șoferii din România care au permisul suspendat: ”Va fi haiducie pe şosele”

Publicat: 07/06/2019 | 12:16

Noi reguli pentru șoferii din România care au permisul suspendat. Este vorba despre o inițiativă legislativă care ridică deja numeroase semne de întrebare. Cu toate că există din ce în ce mai multe voci care cer pedepse mult mai drastice pentru șoferii ”teribiliști”, există un proiect de lege care a trecut de Senat și va fi dezbătut în Camera Deputaților.

Concret, este vorba despre posibilitatea ca șoferii să ceară de câte ori vor reducerea suspendării permisului de circulație, nu o dată la trei ani, așa cum se întâmplă acum, informează știrileprotv.ro.  Contestatarii acestui proiect susțin că o astfel de prevedere, dacă va trece și de Camera Deputaților, nu va face altceva decât să ducă la înmulțirea accidentelor de circulație.

Citește și: SUTE DE ROMÂNI AU RĂMAS FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE, DUPĂ CE MEDICUL DE FAMILIE I-A RECLAMAT LA POLIȚIA RUTIERĂ. LISTA BOLILOR NECOMPATIBILE

Codul Rutier 2019. Noi reguli pentru șoferii din România care au permisul suspendat. Cine ar putea beneficia de această prevedere

Un exemplu este necesar. Să presupunem că persoanei X i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile. Într-un astfel de scenariu – ținând cont de noua propunere legislativă -, șoferul pedepsit de polițiștii de la circulație și-ar putea recupera permisul în… 30 de zile. Cei vizați ar fi de această prevedere legală ar fi:

șoferii prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice.

șoferii care conduc autovehicule cu probleme grave la sistemul de frânare.

șoferii care ay depășit viteza maximă legală cu mai mult de 50 km/h.

În momentul de față, un șofer care are permisul suspendat poate beneficia de reducerea pedepsei, dar numai dacă întrunește două condiții:

nu a mai beneficiat de reducere în ultimii 3 ani.

nu a avut permisul suspendat în ultimii 2 ani.

Vezi și aici: SE SCHIMBĂ CODUL RUTIER! ȘOFERII POT RĂMÂNE FĂRĂ PERMIS DACĂ FAC ASTA

Codul Rutier 2019. Noi reguli pentru șoferii din România care au permisul suspendat. Păreri pro și contra

Inițiatorul legii, Costel Neculai Dunava, argumentează că șoferii nu vor fi încurajați să încalce legea prin noua prevedere:

“Eu nu cred că încurajez conducătorul auto să nu respecte legea. Din contră, eu cred că prin această lege conducătorii auto vor fi mai atenți și vor respecta legea mai mult decât înainte. Vrem să degrevăm munca din instanțe, sunt prea multe dosare de contestare. Asta este pentru cei care greşesc o dată la nu ştiu câtă vreme”, a declarat acesta, potrivit sursei citate mai sus.

Pe de altă parte, unul dintre contestatarii legii – Cătălin Codescu, președinte al Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație -, susține în trafic va apărea… ”haiducia”:

“Sancțiunile trebuie aplicate în funcție de gravitatea abaterii. Ori dacă pentru toate tipurile de abateri, indiferent de gravitatea acestora, conducătorii auto sunt sancționați la fel, respectiv 30 de zile de suspendare a dreptului de a conduce, este clar că legea nu mai are aplicabilitate. În trafic va exista realmente o haiducie”.

Nu rata: VEȘTI BUNE PENTRU ȘOFERI! CUM POT SCĂPA DE AMENDĂ SAU PUNCTE DE PENALIZARE

 

 

 

Citește și...