Cum a ajuns Dorina din Bacău să fie un chef celebru în Italia și profesor la Academia din Bologna

Publicat: 28/11/2020 | 12:15

Originară din comuna Brusturoasa, județul Bacău, Dorina Burlacu a ajuns în Italia în 1993. S-a stabilit la Reggio Emilia, unde i-a uimit italieni cu măiestria și excelența ei în bucătărie. Dorina este chef bucătar, profesor cu un Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna – Italia. Este unicul bucătar-chef femeie de origine română care a obținut titlul la această Academie.

Restaurantul „Libra” al Accademia di Nutrizione Culinaria, din centrul oraşului Bologna, este unic în Europa prin tipurile de mâncare servite, cu reţete certificate şi echilibrate nutriţional. În acest restaurant, Dorina Burlacu prepară paste proaspete, tipic italiene.

Un moment foarte important în cariera sa a fost cursul de perfecționare la Alma, Școala Culinară Internațională din Colorno (Parma), fondată de către marele chef Gualtiero Marchesi, denumit în 1974 de către New York Times cel mai mare chef italian din lume. Ulterior, Dorina Burlacu a fost instruită de chef Massimo Bottura, al cărui restaurant de trei stele Michelin, Osteria Francescana, din Modena, a fost declarat între 2016-2018 drept cel mai bun restaurant din lume, și de Ferran Adria, proprietarul restaurantului El Bulli, din Spania, cotat și el tot cu trei stele Michelin.

A uimit și Franța cu talentul ei

În prezent, Dorina colaborează cu Academia de Artă Culinară – Cucina Evolution din Parma, în cadrul căreia a făcut un masterat în Culinary Nutrition cu teza bazată pe Erbazzone Reggiano, un fel de mâncare tradițională a orașului Reggio Emilia, care constă din aluat tip foietaj umplut cu frunze de sfeclă și spanac, unse cu untură.

Dorina a devenit un reputat chef peste hotare

Calitățile și talentul au propulsat-o în cadrul evenimentelor gastronomice de la Paris, unde a participat la o conferință dedicată rolului important al femeilor „cheffes” italiene și franceze la Louvre, și unde a avut marea onoare de a fi împuternicită să creeze o filială în Italia a asociației „Cheffes d’içi et d’ailleurs” care are rolul de a reuni toate femeile „cheffes”, de a elabora și promova noile tendințe ale gastronomiei. (VEZI ȘI: EL ESTE CHEF-UL CARE SCULPTEAZĂ ÎN… FRUCTE ȘI LEGUME)

„Numărul persoanelor cu intoleranţă la gluten şi zahăr lactic creşte continuu, de aceea realizez diferite reţete pentru a îmbunătăţi mâncarea acestora. «Star Bene Senza Glutine» este un magazin din Reggio Emilia ce pune în vânzare pastele produse de mine. Totodată, dau consultanţă celor care vor să deschidă restaurante şi baruri învățându-i merceologia şi nutriţia alimentelor în Reggio Emilia, Parma, Modena”, își prezintă pe scurt activitatea băcăuanca.

E autoarea unei cărți căutate în Italia

Lucrarea româncei Dorina Burlacu despre „erbazzone” (specialitate gastronomică tipică zonei Reggio) prezentată la Master in Culinary Nutrition (Master în nutriție culinară), a făcut-o pe Dorina să iasă în evidență dintre toți ceilalți bucătari profesioniști din marele oraș italian care o găzduiește și nu numai. Este definită de presa italiană „o femeie ambițioasă, cu o personalitate puternică, profesor și ambasador al bucătăriei italiene, cu circa treizeci de cursuri de formare profesională și master”.

Printre diferitele premii este și cel oferit în acest an de Ambasada Italiei la Paris în calitate de Ambasador al Bucătăriei Italiene, pentru programul „Cucinare senza confini conversando con il gusto”,  creat de bucătăreasa româncă în colaborare cu nutriționista italiană Debora Cera.

Acest program a cuprins 11 lecții de gătit transmise online, prin care Dorina a reușit să promoveze arta, frumusețea și gastronomia italiană. În timpul ultimei lecții, Dorina a fost acompaniată pe fundal de o înregistrare a orchestrei simfonice Mihail Jora din Bacău, care a interpretat o operă de Verdi pentru această ocazie. (CITEȘTE AICI: CELEBRUL CHEF A “ATACAT” O ȘATENĂ PE PLAJĂ)

Un alt proiect deosebit de apreciat a fost „Il cammino tricolore della pasta”, un videoclip realizat în Chiostri di San Pietro, din Reggio Emilia, pentru Forumul virtual al asociațiilor italo-franceze, în timpul căruia bucătăreasa româncă, însoțită de muzica lui Verdi, a preparat paste tricolore precum drapelul Italiei (roșii, albe și verzi), într-un joc de combinații armonioase pe ritmul operei La Traviata.

De la gimnastică, la dans modern și fitness, iar acum e cel mai tare bucătar

A absolvit cursurile școlii de gimnastică „Nadia Comăneci” din Onești, a frecventat Școala Populară de Arte din Bacău, unde a studiat dansul modern, iar apoi a activat ca instructor de fitness în Iași. Când a luat decizia de a se muta în Italia, unde și-a întemeiat o familie, a urmat numeroase cursuri de perfecționare, stagii şi voluntariat în sectorul hotelier, restaurante şi cafenele, pentru ca acum să predea cursuri pentru bucătari la Reggio Emilia și Parma.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.