Cum a fost „înfiată” Cornelia Catanga de celebrul actor Ștefan Mihăilescu-Brăila

Publicat: 27/03/2021 | 23:26

Moartea Corneliei Catanga scoate la suprafață un secret rămas îngropat încă de acum aproximativ 50 de ani, când celebra interpretă de muzică lăutărească era doar un copil. Un actor celebru, care își făcea veacul în cârciumile afumate ale Bucureștiului anilor ’70, avea să devină, pentru ea, un fel de părinte adoptiv.

Lumea boemă a anilor de comunism se aduna în cârciumile deschise la Piața Romană. Prețurile erau acceptabile pentru majoritatea românilor, iar cei care au trăit atunci își amintesc că o friptură costa 19 lei, iar un litru din „vinul casei” nu depășea 10 lei.

Fata cu un acordeon alb

Tot acolo, venea și o fetiță aproape oarbă, care era adusă de mama ei și care cânta la un acordeon alb.

Catanga și „tatăl ei adoptiv”

Era de un talent ieșit din comun, iar clienții obișnuiți ai acestor localuri o cunoșteau deja și obișnuiau s-o cheme la masă, să le cânte. Și atunci se dădeau bani la lăutari, dar nu „fără număr”. (VEZI AICI: CE SCRIE PE CRUCEA CORNELIEI CATANGA + DE CE A FOST CRITICAT FIUL ARTISTEI)

În aceste condiții, puștoaica a fost remarcată de unul din marii actori ai acelor vremuri. Este vorba despre Ștefan Mihăilescu Brăila, cunoscut publicului din filme celebre, cum au fost „Nea Mărin miliardar” sau „Secretul lui Bachus”.

Îndrăgitul actor petrecea mult timp în baruri, unde clienților se făcea plăcere să-l invite la un pahar cu vin. Spunea bancuri și depăna povești de viață, pe care le spunea cu un umor inegalabil.

De unde numele Catanga?

Potrivit unor martori oculari, Mihăilescu Brăila începuse s-o ocrotească pe mica interpretă și s-o ajute să câștige mai bine. O chema mereu la masa la care stătea el și zicea „Hai, Cornelia, cântă-ne și nouă ceva!” Și Cornelia începea să cânte, iar tovarășii de pahar ai actorului îi dădeau bani.

Tot Mihăilescu Brăila o proteja pe copilă de Miliție. Pe atunci, milițienii intrau în localuri ca să-i amendeze și să-i gonească pe eventualii lăutari. „Tovarăși, ce faceți? Un pic de respect, vă rog. Aici are loc un act de cultură!”, le spunea acesta milițienilor.

Tot în acea perioadă Cornelia ar fi primit și numele de Catanga, inspirat de la regiunea africană Katanga, care, în 1960, s-a rupt de Republica Democrată Congo, în urma unui conflict armat, care fusese mediatizat și în presa din România. (NU RATA: CE AVERE AVEA, DE FAPT, CORNELIA CATANGA)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.