Cum faci diferența între COVID-19 și o simplă răceală de sezon atunci când îți pierzi mirosul

Publicat: 09/11/2020 | 09:12

Este bine știut că unul dintre simptomele de bază ale afecțiunii COVID-19 este pierderea gustului și a mirosului. Însă, la fel de bine știm că pierderea mirosului poate avea loc și în cazul unei viroze de sezon. Un specialist a dat câteva sfaturi prin care să știm să distingem cele două boli.

Medicul Vasi Rădulescu a făcut o analiză a simptomelor în cazul coronavirusului și în cazul virozelor și a explicat cum pot fi acestea diferențiate, pornind de la pierderea gustului și a mirosului.

‘Știm deja că pierderea mirosului (anosmie) și a gustului (ageuzie) reprezintă simptome frecvente în COVID-19. O luăm ușor, să învățăm mai multe lucruri.

Nici vorbă. Gustul și mirosul sunt simțuri cu relații intime între ele. Sunt des afectate în răcelile obișnuite și gripe, dar durata e ceva mai mică, de 3 până la 7 zile, spre deosebire de COVID-19, unde mirosul și gustul sunt afectate chiar și peste 8-9 zile.

Spuneam de conexiuni – când mirosul se modifică, s-a observat că și ageuzia/hipogeuzia vin la pachet, mai ales în infecțiile virale de tipul răcelilor sau gripei. Tulburările de gust și miros mai pot apărea în sinuzite, polipoze, la fumători, în alergii, postradioterapie și-n multe alte situații.”, scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Care sunt semnalele de alarmă pentru COVID-19

Febra, slăbiciunea/durerea musculară, oboseala marcată, respirația scurtată, tusea uscată sunt semnale de alarmă pentru Covid-19. Anosmia și ageuzia sunt frecvente, dar nu obligatorii. Totuși, ținând cont de prevalența cazurilor, aceste simptome sunt puternic sugestive și impun realizarea unui test, izolarea până la venirea testului, observația atentă a tabloului complet.

Aici există mai multe teorii și nu se știe nimic sigur. S-a crezut că SARS-Cov-2 ar afecta celulele cu receptori ACE-2 (prescurtarea vine de la enzima angiotensin convertază de tip 2) legate de aparatele senzoriale, pentru că se știe că așa corupe celulele și intră în ele, folosind acești receptori.

Numai că cercetătorii nu au găsit receptori ACE-2 la nivelul celulelor nervoase. A doua ipoteză a fost de continuitate – SARS-Cov-2 afectează celulele de lângă neuronii senzoriali, iar inflamația produsă tulbură funcționarea acestor neuroni.

Cum spuneam, nimic nu e sigur încă. A treia a inclus gena TMPRSS2, crezută a avea rol important în permisiunea acordată virusului de a intra în celule. Totuși, nici gena aceasta nu a fost găsită pe neuroni, ci doar în celulele de susținere, la fel ca receptorii ACE-2.

Studiile relevă o medie a pierderii mirosului de 41%, iar pe cea a gustului de 38.2% în cazul COVID-19. Un studiu din Europa, publicat în PubMed, a arătat că aceste simptome țin în medie 8-9 zile, iar pentru 98% dintre cei infectați, ele dispar complet în 28 de zile.”, mai spune medicul.

Cum ne testăm mirosul și gustul?

„Este relativ simplu. Pentru miros, apelăm la alimente sau obiecte diverse, cum ar fi lumânările parfumate. Pentru gust, testăm cu principalele gusturi și apelăm la alimente sărate, dulci, acre, amare.

În funcție de alte patologii, de prezența fumatului, gustul sau mirosul pot fi afectate în grade diferite. A nu se confunda anosmia și ageuzia cu hiposmia și hipogeuzia. A- înseamnă fără, iar hipo- înseamnă mai puțin.Dacă nu reușim să simțim deloc miros și/sau gust, coroborăm cu alte simptome, cu potențialele contacte în zilele trecute cu persoane declarate pozitive. Apelăm la test, izolare.

Oricare dintre simptomele prezentate, mai ales febra, tusea, respirația scurtată, mialgiile (dureri de mușchi) trebuie să vă facă să vă gândiți la Covid-19 și să luați măsurile de rigoare. Nu așteptați neapărat să apară anosmia și ageuzia. Sunt cazuri multe în care ele nu apar’, scrie medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult