Cum funcționa ”Fabrica de permise de port-armă”. Examenele erau trucate și…

Publicat: 05/12/2019 | 23:20

CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a obținut detalii exclusive din dosarul permiselor de port-armă false de la Caraș-Severin. Potrivit unor surse judiciare, existau persoane care nu participau la cursuri – nici teoretice, nici practice – dar obțineau permisele, inclusiv pentru arme letale. Situația este cu atât mai gravă cu cât un astfel de cursant și-a împușcat mortal fratele, din greșeală, în urmă cu câteva luni. (NU RATA: CUM AU ACȚIONAT DE FAPT ”FRATELE” LUI PEPE & COMPLICII ÎN CAZUL MĂCELULUI DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI)

În dosar a fost reținut deja, pentru 24 de ore, șeful Serviciului Arme şi Muniţii din cadrul IPJ Caraş-Severin, Ştefan Radu. Totodată, prefectul de Caraş-Severin, Matei Lupu, suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit în favoarea unor persoane care voiau să obţină arme, și-a înaintat demisia din funcție. De altfel, Matei Lupu a fost plasat sub control judiciar.

Filiera de la Caraș-Severin ar funcționa încă din 2017

Pe de altă parte, în anchetă au apărut numele fostului ministru de Interne, Mihai Fifor, şi cel al fostului lider judeţean al PSD, Ioan Mocioalcă. Asta după ce unul dintre suspecți ar fi pomenit de Mihai Fifor și Ioan Mocioalcă pentru a intimida conducerea IPJ Caraș-Severin.

Răspunsul corect, cel îngroșat

Potrivit surselor citate, au fost audiați 12 cursanți care au participat la examenul de absolvire de miercuri, 4 decembrie. Aceștia ar fi declarat că nu au fost la niciun curs de teorie. Cât despre practică, s-au dus în poligon în două zile, câte două ore, în loc să facă o pregătire de opt ore pe zi, cum era normal.

Mai interesant, cei 12 ar fi povestit cum au primit subiectele rezolvate de la Nicolae Cernea, fost lucrător al Serviciului Arme din IPJ Caraș-Severin. Acesta le-ar fi spus clar că răspunsul corect este cel îngroșat. (CITEȘTE AICI: POLIȚIST DIN BUCUREȘTI, ÎMPUȘCAT ÎNTR-O PĂDURE DIN ARGEȘ)

Arme letale pe mâna unor neinstruiți

Una dintre persoanele care ar fi beneficiat de permisul de port-armă, pe filiera descrisă în dosarul de la Caraș-Severin

Modul de operare era relativ simplu: cursanții primeau pe mail subiectele pe care le obținuseră cu sprijinul lui Ștefan Radu, cu tot cu rezolvare. Ca să fie sigur că vor nimeri răspunsurile, Nicolae Cernea se plimba printre bănci și îi mai corecta pe „neatenți”, mai spun sursele noastre. Odată bifată mascarada examenului, cursanții se prezentau la Ștefan Radu cu fișa de absolvire și fișa medicală, pentru a primi viza finală, evident o formalitate.

Pericolul era cu atât mai mare cu cât absolvenții cursului puteau solicita, așa neinstruiți cum erau, inclusiv arme letale. Anchetatorii ar fi amintit, în context, cum un astfel de cursant și-a împușcat fratele, accidental, la o partidă de vânătoare, în 15 august.

Acuzații grele în dosar. Filiera ar funcționa încă din 2017

Dosarul permiselor false de port-armă a fost deschis la DIICOT Biroul Teritorial Caraș-Severin în urma unei sesizări din oficiu a ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție Caraș-Severin. Cercetările vizează  constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. (NU RATA: TREI AGENŢI DE POLIŢIE DIN MEHEDINŢI, TRIMIŞI ÎN JUDECATĂ PENTRU 22 DE FAPTE PENALE)

„În fapt, s-a reținut că, începând cu anul 2017, la nivelul județului s-a constituit un grup infracțional organizat format din șeful unui serviciu din cadrul unei instituții aparținând M.A.I., un ofițer și trei agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor.

La grupul inițial constituit, au aderat, ulterior, și alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obținerea unor beneficii de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme sau de la persoane care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor”, au arătat reprezentanții Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. (VEZI AICI: ÎMPUȘCĂTURI CA ÎN VESTUL SĂLBATIC ÎN PIAȚA CONSTITUȚIEI)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)