Cum poți lua în spațiu pe cineva. Ce acte ai nevoie și unde trebuie să le depui

Publicat: 20/10/2022 | 23:11
Imagine reprezentativă. Foto: pexels.com

Luarea în spațiu a unei persoane este o decizie foarte importantă, tocmai de aceea trebuie să fie gândită mult timp. În cazul în care ești într-o asemenea ipostază, iată care sunt actele de care ai nevoie, dar și unde trebuie să mergi pentru a finaliza rapid întreg procesul.

Este o practică foarte cunoscută luarea în spațiu a unei persoane, mai ales în rândul celor care aleg să se mute într-un oraș nou și locuiesc într-o casă închiriată. Proprietarul poate face demersurile pentru ca actualii chiriași să obțină o viză de flotant.

VEZI ȘI: ȚI-AI PIERDUT BULETINUL ȘI NU ȘTII CE SĂ FACI? IATĂ UNDE TREBUIE SĂ MERGI PRIMA DATĂ

De ce acte ai nevoie pentru a lua pe cineva în spațiu

Dacă îți dorești să iei pe cineva în spațiu, va fi nevoie să te înarmezi cu multă răbdare, deoarece este nevoie de o programare la primărie și, de obicei, locurile sunt pline. Astfel, proprietarul imobilului și persoana care va fi luată în spațiu vor fi nevoiți să completeze o declarație, care va trebui să se legalizeze la un notar acreditat sau la primărie. Acest lucru nu ar trebui să coste mai mult de 30-40 de lei, cost ce ar trebui să fie suportat de persoana care are nevoie de viza de flotant.

În urma declarației, se va stabili că persoana în cauză are domiciliul stabil la adresa înscrisă în declarație, aceasta urmând să fie adăugată în buletinul său. Iată care sunt toate actele de care vei avea nevoie pentru a înainta și finaliza demersul de a lua pe cineva în spațiu:

  • cartea de identitate a proprietarului, în original;
  • cartea de identitate a persoanei care va fi luată în spațiu, copie;
  • titlul locativ al găzduitorului în original – contract de vânzare, donație, comodat, hotărâre judecătoreasca definitivă etc;
  • încheierea de intabulare, în cazul în care aceasta există.

CITEȘTE ȘI: CUM ITI FACI VIZA DE FLOTANT

În mod normal, viza de flotant se face pe o perioadă de 1 an, însă există riscul ca persoana pe care o găzduiești să aibă dreptul de a rămâne mult mai mult timp în casa ta. Dacă aceasta a împlinit vârsta de 55 de ani (vârsta maximă până la care se mai poate acorda viza de flotant), atunci ești obligat să o găzduiești până în momentul în care va deceda.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult