Cum se fac mucenicii moldoveneşti? Ingredientul care nu trebuie să lipsească din reţetă

Publicat: 06/03/2024 | 13:20

În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie. Așa că nu mai este mult până când gospodinele o să intre în bucătărie și se vor apuca de pregătirea mucenicilor. Aceștia sunt preparați din aluat de cozonac, iar rețeta nu este una complicată, însă există câteva mici secrete de care bucătăresele trebuie să țină cont. Care este ingredientul care nu trebuie să lipsească din reţeta mucenicilor moldovenești?

În data de 9 martie, gospodinele din toată țara pregătesc celebrii mucenici. Rețeta acestora este originară din Moldova, iar aici mucenicii au forma cifrei 8 și mai sunt numiți și sfințișori. Mulți sunt cei care adoră acest preparat, însă pentru ca mucenicii să fie cu adevărat delicioși un ingredient esențial nu trebuie să lipsească.

(CITEȘTE ȘI: REȚETĂ MUCENICI DE POST. CE INGREDIENTE TREBUIE SĂ FOLOSEȘTI PENTRU CEI MAI PUFOȘI MUCENICI )

Ingredientul care nu trebuie să lipsească din reţeta mucenicilor

Rețeta de mucenici este una simplă și la îndemâna fiecărei gospodine, însă pentru ca aceștia să fie cu adevărat delicioși există câteva reguli esențiale ce trebuie respectate. Secretul principal din rețeta de mucenici are legătură cu un ingredient ce nu trebuie să lipsească. Mulți sunt cei care folosesc drojdie uscată pentru acest preparat, dar asta este o greșeală colosală.

Astfel, alegerea tipului de drojdie este un pas important. Pentru ca aluatul să crească și să fie unul foarte pufos trebuie folosită drojdia proaspătă. De asemenea, pentru ca mucenicii moldovenești să iasă ca la carte, gospodinele trebuie să mai țină cont de câteva detalii importante.

Mai exact, atunci când ne apucăm de pregătirea mucenicilor, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, de preferat scoase de cu seara din frigider. Iar în bucătărie trebuie să fie cald. În ceea ce privește făina, aceasta trebuie să fie nulă, adică vorbim despre cea cu trei zerouri. De asemenea, făina trebuie să fie uscată și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii.

Un alt aspect important este ca laptele să fie încălzit puțin, asta pentru ca drojdia să dospească bine. Însă, mare atenție, căci laptele nu trebuie să fie fierbinte, căci va distruge microorganismele din drojdie și aluatul nu va mai crește la fel de bine.

Un alt secret are legătură cu ouăle, albușurile trebuie bătute spumă, pentru a obține un aluat mai bun. Iar gălbenușurile se pot bate cu un vârf de sare și își vor închide culoarea, iar aluatul va avea o culoare aparte. Iar pentru ca luatul să fie mai fraged se poate adăuga și o linguriță de oțet împreună cu celelalte ingrediente uscate.

(VEZI ȘI: CARE ESTE CEL MAI IUBIT DESERT DIN ROMÂNIA DE TURIȘTII CARE VIN ÎN ȚARĂ)