Cum se pune, de fapt, varza la murat pentru a nu se strica pe timpul iernii. Rețeta este moștenită din strămoși

Publicat: 19/10/2023 | 16:55
Cum se pune varza la murat / Foto: Pexels

Varza murată este una dintre delicatesele pe care gospodinele le pregătesc toamna pentru sezonul rece. Aceasta se folosește la mai multe preparate culinare, printre care și faimoasele sarmale care sunt nelipsite de pe mesele românilor în preajma sărbătorilor de iarnă. Sigur că, pentru ca varza să fie crocantă și gustoasă, bucătăresele au anumite trucuri pe care le folosesc. 

Varza murată nu lipsește din gospodăria oricărei românce. Acestea o pregătesc de toamna, pentru a avea în sezonul rece din ce să pregătească preparatele culinare. Gospodinele au și anumite trucuri pe care le folosesc pentru ca varza murată să fie cât mai gustoasă și fragedă. Respectă întocmai rețetele moștenite din strămoși, pentru ca totul să fie ca la carte.

CITEȘTE ȘI: REȚETA SECRETĂ DE SARMALE A LUI CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU. INGREDIENTUL-MINUNE FOLOSIT DE CELEBRUL CHEF DE LA ANTENA 1

Pentru a avea parte de murături sănătoase, româncele iscusite aleg legumele proaspete, sănătoase, nepătate şi neatinse de brumă. Acestea își păstrează toate vitaminele, rezistă la fermentaţie şi împrumută beneficiile altor ingrediente folosite, precum mărarul, hreanul, frunzele de ţelină sau usturoiul. Fiecare pune ce ingrediente dorește, să dea gust murăturilor. Tradiția spune că varza se pune la murat pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, sau în jurul acestei zile.

CITEȘTE ȘI: CEA MAI SĂNĂTOASĂ ȘI IEFTINĂ SALATĂ DIN LUME. COSTĂ NICI MĂCAR UN LEU ȘI TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI

Cum se alege varza și cum se pune la murat

Gospodinele au câteva secrete atunci când aleg varza pe care s-o bage la murat. Se uită ca verzele să nu fie mai mari de-o palmă și să aibă foile subțiri. Acestea se scobesc, se scoate cotorul, și se curăță, bineînțeles. În locul cotorului se pune o lingură de sare. Apoi, se pun în butoi: un rând de varză, unul de sare mare. După ce s-a umplut butoiul, gospodinele adaugă hrean, mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, piper și cimbru. Fiecare alege ingredientele în funcție de preferințe.

Apoi, se acoperă și se lasă trei zile, ca verzele să se „așeze”. După această scurtă perioadă, se toarnă apă proaspătă și se suflă în butoi, din 3 în 3 zile, până se acrește. În circa o lună, varza ajunge la savoarea deplină, în funcție de unde este așezat butoiul. Dacă nu vrei ca varza să se acrească prea tare, atunci poți să pui în butoi o bucată de lemn de mesteacăn. Este unul dintre trucurile bucătăreselor. De altfel, butoiul nu trebuie ținut în beci, dacă vrei ca varza să fermenteze.