Cum vom circula cu metroul după 15 mai. Ministrul Transporturilor: ”Pot fi impuse restricții noi”

Publicat: 12/05/2020 | 07:30
Transporturilor: ”Pot fi impuse restricții noi”

După data de 15 mai, România va intra în stare de alertă, iar autoritățile au stabilit măsuri prin care pericolul infecției cu COVOD-19 să fie cât mai mult diminuat. Distanțarea socială este esențială, iar în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise va fi obligatorie purtarea de protecție.

Călătoria cu metroul va fi adaptată, firește, noilor condiții impuse de criza coronavirusului, iar activitatea Metrorex va fi în așa fel organizată încât să poată fi evitată aglomerația. Cele mai aglomerate stații de metrou din București sunt cele din zona de nord a Capitalei – Pipera – și cele din centru – Piața Unirii și Victoriei.

”Cele 53 de staţii de metrou sunt deservite de 130 de căi de acces. Staţiile cele mai aglomerate sunt cele din zona de Nord, Pipera, şi cele din Centru – Unirii, Victoriei. Am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Interne. Am solicitat sprijin, iar domnul ministru Vela şi-a dat acordul să găsim împreună soluţii pentru a organiza accesul la metrou astfel încât să nu avem acele aglomerări. Cu metroul, înainte de criză, circulau în jur de 600.000 – 700.000 de cetăţeni în fiecare zi. Încă programul de lucru este flexibil în majoritatea situaţiilor. În intervalele foarte aglomerate, vom avea, pe lângă personalul nostru de pază, sprijinul angajaţilor MAI pentru a asigura o fluenţă la metrou şi pentru a păstra distanţa la gurile de acces, pentru a nu aglomera nepermis de mult accesul în trenurile Metrorex”, a precizat Lucian Bode, la Realitatea Plus.

(CITEȘTE ȘI: SITUAȚIE CRITICĂ ÎN RUSIA! A DEVENIT A TREIA ȚARĂ DIN LUME CU CELE MAI MULTE CAZURI DE CORONAVIRUS)

”Este un proces foarte complicat, dar nu imposibil”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a mai spus că procesul de adaptare la noile condiții impuse de criza coronavirusului va fi unul destul de complicat, însă nu ”imposibil”. Și, foarte important, dacă pot fi ridicate unele restricții, trebuie reținut și că – în funcție de evoluția crizei șui de modul în care se va desfășura transportul cu metroul – pot apărea și măsuri restrictive noi.

”Este recomandarea noastră, aşa o să fie transpusă prin legislaţia subsecventă actului normativ aprobat astăzi de Guvern şi, sper eu, aprobat în zilele următoare de Parlament. Vom spune foarte clar că vrem să solicităm păstrarea acelei distanţe de un metru între călători. Am văzut anumite recomandări. Ne uităm ce se întâmplă în alte state membre unde erau marcate locurile cu un autocolant de o anumită culoare scaunele, respectiv locurile din tren erau marcate şi doar acolo puteau sta călătorii. Este un proces foarte complicat, dar nu imposibil. Nu exclud acest lucru, dar aş vrea să văd în primele zile după 15 mai cum se respectă regulile stabilite. Cu siguranţă pot fi ridicate anumite restricţii sau pot fi impuse restricţii noi în funcţie de cum evoluează acest mod de transport”, a mai spus Lucian Bode, informează digi24.ro.

(VEZI ȘI AICI: CE A ÎNSEMNAT EPIDEMIA DE CORONAVIRUS PENTRU ARTĂ! ACTRIȚA CRISTINA DELEANU, DESPRE PRĂBUȘIREA ACTORIEI ȘI SUPLICIUL ACTORILOR: „TOATE BUNE ȘI … NU PREA FRUMOASE!”)