Cutremur în România, duminică dimineața

Publicat: 06/09/2020 | 09:51

România s-a zguduit nițel în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când a avut loc un cutremur, însă de mică intensitate. A fost un seism de suprafață, în județul Suceava, dar care s-a resimțit și în zonele alăturate.

CITEȘTE ȘI: ANDREEA ESCA, MĂRTURII CUTREMURĂTOARE DESPRE DRAMA PE CARE PUȚINI I-O ȘTIU: “BOLNAVI DE CANCER…” + APELUL FĂCUT DE PREZENTATOARE

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, seismul a avut magnitudinea 3 pe scara Richter și a avut loc la ora 03.53. Adâncimea la care s-a produs cutremurul a fost de trei kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 93km SV de Chernivtsi, 152km S de Ivano-Frankivsk, 154km NE de Cluj-Napoca, 171km NV de Bacau, 184km V de Iasi, 216km N de Sibiu, 218km N de Brasov, 219km S de Ternopil, 240km SV de Khmelnytskyi, 258km E de Oradea.

23 de cutremure în România, în luna august

România a înregistrat, în luna august, 23 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cel mai mare seism, 5,8 pe Richter

În anul 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un cutremur de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind, de asemenea, resimţită şi în Capitală. A fost cel mai mare cutremur de pe teritoriul României în ultimii ani.

Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție. Toate cutremurele din această zonă au același tip de plan de falie, orientat NE-SV. Cele mai puternice seisme din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter.

Gheorghe Mărmureanu susține că România nu va avea parte de un seism puternic, în următorii 20 de ani. ”Cutremure de acest gen se întâmplă în toată lumea. Noi avem un centru la Viena unde se controlează tot ce se întâmplă în lume. Lucrurile sunt, din punctul nostru de vedere, normale. Tot ce se produce în această parte a lumii sunt datorate mișcărilor din Marea Adriatică. În România nu poate fi vorba de un cutremur puternic la acest moment pentru cel puțin următorii 15-20 de ani”, a explicat Gheorghe Mărmureanu la România TV, în urmă cu ceva timp.
Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult