Dan Puric, invitat la ALTCEVA cu Adrian Artene, într-o ediție specială de Ziua Culturii Naționale: ”Eminescu ne-a învățat să iubim”

Publicat: 15/01/2024 | 20:04

Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „Altceva”. Această ediție a fost una specială, marcând Ziua Culturii Naționale. Discuția a atins mai multe puncte importante în cultura țării noastre. De asemenea, au fost împărtășite informații pline de farmec despre Mihai Eminescu. 

Citește și: DAN PURIC, DEZVĂLUIRI EMOȚIONANTE DESPRE CEL MAI FRUMOS CRĂCIUN DIN VIAȚA LUI. CE L-A MARCAT PE ACTOR ÎN URMĂ CU CÂȚIVA ANI: „AU ARUNCAT CU CIOCOLĂȚILE DUPĂ MINE”

Sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, a avut premiera o ediție plină de cultură și informații importante pentru poporul român. Dan Puric a abordat mai multe teme, printre care și însemnătatea pe care a avut-o Mihai Eminescu pentru România. Într-o discuție vibrantă, invitatul podcastului a explicat cum ne-a unit marele poet, dar și ce ne-a transmis prin operele sale.

„Mihai Eminescu… El a fost suflor. Eminescu a început prin a fi sufleorul Teatrului Național și a terminat prin a fi sufleorul conștiințe naționale. A fost un moment, am citit într-un document… Este fantastic. El (Eminescu) avea 18 -19 ani. Și actorii se jucau.

După repetiții, în turnee, se jucau cum să îi facă curte unei fete, unei doamne și toți găseau tot felul de jocuri din astea amoroase. Și a venit rândul lui Eminescu. Și a încremenit biata femeie, pentru că niciodată nu a văzut atâta revărsare de dragoste.

Eminescu ne-a învățat să iubim, a pus limba română să iubească. Și când n-a mai avut cuvinte, a născut altele pe care le-a pus să iubească. Știi că noi până la el, eram uniți prin limbă și prin credință. Ăsta era liantul. El știi prin ce ne-a unit? Prin conștiința demnității de a fi român.

Dintr-o dată, s-a creat un alt nivel, unde noi eram uniți prin conștiința de sine. La un moment dat am scris că Eminescu ne-a scos din iobăgia conștiinței, din fața istoriei, și a aruncat-o spre absolut”, a spus Dan Puric, în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.

Podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, ediție specială de Ziua Culturii Naționale

În anul 2011, 15 ianuarie, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naționale. Un astfel de moment marcant pentru cultura României a fost sărbătorit, într-un mod special, și de podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

Sâmbătă, 13 ianuarie, într-o ediție plină de farmec, omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene. Premiera a avut loc la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru.

Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială ”Altceva”, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Actor, eseist, autor și regizor de teatru, Dan Puric a reușit să obțină, de-a lungul timpului, o mulțime de premii naționale și internaționale. Activitatea sa culturală l-a făcut un invitat perfect pentru ediția specială de sâmbătă a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.

Citește și: CARMEN HARRA, ADEVĂRURI TULBURĂTOARE DESPRE CEEA CE NE AȘTEAPTĂ ÎN VIITORUL APROPIAT | EXCLUSIV ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

This browser does not support the video element.