Data când este Adormirea Maicii Domnului. Ce este interzis de Sfânta Marie Mare

Publicat: 23/07/2019 | 09:27
Data când este Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradiției, Fecioara Maria – Maica Domnului – și-a trăit ultimii ani pe pământ, la Efes, alături de Sfântul Ioan Evanghelistul. Ea nu a ”gustat” niciodată moartea, se spune, ci – pur și simplu – a ”adormit”, ca toți oamenii. Curând după aceea, Maica Domnului a fost ridicată cu trup și suflet la ceruri – exact ca Iisus Hristos -, urmând a fi încoronată acolo de Fiul ei. Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Fecioarei Maria.

Această importantă sărbătoare creștină este precedată de Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii), post care se întinde pe o perioadă de două săptămâni, între 1 și 15 august.

Data când este Adormirea Maicii Domnului – data din calendarul ortodox

Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea având loc 15 august. Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea transmite că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești. În conformitate cu Sfânta Tradiție – vezi orthodoxwiki.org -, Maica Domnului a murit ca orice ființă omenească, „adormind” – așa cum indică și numele sărbătorii. Ea a murit așa cum mor toți oamenii – nu în mod „voluntar” ca Fiul ei  – ci prin necesitatea naturii ei umane muritoare care este indisolubil legată de ”stricăciunea” lumii.

Citește și: CÂND ESTE SFÂNTUL PANTELIMON

Se spune că apostolii au fost ”transportați” în mod miraculos la acest eveniment major și au fost cu toții prezenți, cu excepția Sfântului Apostol Toma, atunci când Maica Domnului a plecat din această viață. Apoi, ea a fost înmormântată. Apostolul Toma a ajuns câteva zile mai târziu. Dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalți să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt.

Praznicul poartă numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din această viață, cuvântul „Adormire” traducând grecescul Koimisis, care înseamnă adormirea întru moarte. Tocmai aici este și originea cuvântului cimitir.

Vezi și aici: CÂND ESTE SFÂNTUL ILIE

Ce este interzis de Sfanta Marie Mare

– Cu două zile înainte de această sărbătoare nu se aprinde focul. În caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească sau vor lupta cu incendii care lke vor mistui acaraturile.

– În această zi nu se lucrează, altfel recoltele vor fi blestemate, vitele se vor îmbolnăvi iar gospodăriile vor fi destrămate.

– Nu se doarme pe prispa casei.

– Nu se merge înapoi, fiindcă astfel atragi tristețea Maicii Domnului.

– Este interzis scăldatul în apele curgătoare.

– Fetele nu trebuie să-și taie părul.

Nu rata: SANZIENE (DRAGAICA) 2019. TRADITII ȘI OBICEIURI