Când este Sfântul Ilie

Publicat: 03/07/2019 | 11:41
Când este Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciunea sa secetă asupra poporului din Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte. Potrivit crestinortodox.ro, în Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, întâlnim o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi: ”Pentru ca rugăciunile noastre să fie bine primite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască cu ploaie și cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm”.

Când este Sfântul Ilie

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie în fiecare an pe 20 iulie. Ilie, cunoscut ca fiind un proroc evreu este menționat în cea de-a treia carte a regilor din Vechiul Testament în capitolele 17-20. În Noul Testament, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos aduce aminte de Ilie când vorbește Ioan Botezătorul spunându-i că Ilie este cel care trebuia să vină (Matei 11:14). În noul Testament acesta este menționat și în Matei 17:3, Marcu 9:4 și Luca 9:30. Sfântul Ilie este considerat de către credincioși ca fiind făcător de minuni și aducător de ploi în vremuri grele, de secetă.

Citește și: Felicitări de Sfântul Ilie. Mesaje și urări frumoase

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie provine din Tesvi în Galaad, făcând parte din tribul lui Aaron. Așadar, Sfântul Ilie era preot. Legenda spune că la nașterea sa, tatăl lui Ilie a zărit oameni îmbrăcați în alb, care îl înveleau pe Sfântul Proroc în scutece de foc și dându-i nume. De asemenea, aceștia îi dau să mănânce o flacără, care reprezenta simbolul râvnei pentru Dumnezeu.

De mic copil era foarte credincios, fiind mereu în poruncile Legii și postind și rugându-se neîncetat lucruri care l-au făcut să fie privit drept modelul vieții mănăstirești. Acesta a activat în Regatul de Nord, unde rege era Ahab. Acesta din urmă s-a căsătorit cu Isabela, o principesă păgână care l-a convertit la idoloatrie, astfel marcând începutul persecuției prorocilor și credincioșilor. (Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie)

Sfântul Ilie i s-a adresat direct lui Ahab și încearcă să îl aducă pe calea cea bună însă Ahab refuza. La spusele Profetului, o secetă groaznică se abătu asupra locului lăsând pagube inimaginabile în urma sa: pământul a fost ars, oamenii și animalele mureau din lipsa hranei și a izvoarelor, iar natura murea și ea odată cu restul celor vii.

Dumnezeu îi spune Prorocului să părăsească ținutul, iar acesta se conformă și, acoperit cu o piele de vițel și una de oaie, merge la râul Chorrath, situat dincolo de Iordan, în apropierea bisericii Hozeva. Aplecându-se să bea apa, Dumnezeu îi trimisese corbi – animale considerate impure și crude față de progeniturile lor, în concepția evreilor – pentru a-i aduce pâine și carne, să îi stârnească astfel mila Prorocului. Odată ce seca și cascada, Domnul îl trimise la Sarepta din Sidon, călătorie menită de a-i deschide ochii lui Ilie.

În drumul său, Ilie dă de o văduvă cu un copil căreia îi cere să îi facă o pâine cu făină și uleiul pe care le mai avea. Aceasta, ca gazda primitoare îi face pe plac lui Ilie, iar acesta îi promite că va avea făină și ulei până când seceta va înceta. La câteva zile, fiul văduvei muri, iar aceasta îl bănui ca i-a ucis copilul. Totuși, Ilie lua trupul copilului și il urcă la etaj și sufla de trei ori asupra trupului, chemându-l pe Dumnezeu și copilul învie.

Simțind că urmează să meargă la Ceruri, îl alege ca succesor al său pe Elisei. Data fiind credința și personalitatea de care a dat dovadă, Dumnezeu îl mută pe ilie din viața pământească direct în cea cerească fără a trece prin poarta morților. (Citește și: Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie, SUB NICIO FORMĂ)

În tradiția populară, în momentul în care se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase se spune că, de fapt, Ilie traversează cerul în căruța lui de foc pentru a ne ocroti. Datorită faptului că este unul dintre profeții evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaște sub numele de Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.

Citește și...