De ce congelatoarele nu au becuri, de fapt. Am deslușit „misterul întunericului”

Publicat: 16/08/2022 | 11:37
Congelator. Sursă foto: Pixabay

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce congelatorul nu are bec, noi avem răspunsul. Un profesor de economie a găsit rezolvarea pentru „misterul întunericului” pe care îl avem cu toții, mai ales când vrem să mâncăm ceva rece seara. 

Cu toții avem în casă un frigider care este luminat când îl deschidem. Acest sistem a fost adăugat pentru a te putea bucura de mâncare și atunci când ziua s-a sfârșit și este deja întuneric. Pe de altă parte, nimeni nu a explicat de ce congelatorul nu are becuri. 

După cum se dovedește, motivul din spatele acestui „mister întunecat” are un sens neașteptat.  Robert H. Frank, profesor de economie la Universitatea Cornell, spune că totul se rezumă la ceea ce se numește principiul cost-beneficiu. 

Costul pentru instalarea unei lumini automate într-un congelator este același cu costul pentru a pune una într-un frigider. Investiția nu se schimbă, indiferent de câte ori deschideți ușa și aprindeți lumina. Avantajul acestei lumini este că mâncarea este mai ușor de găsit. 

Cu toate acestea, deoarece oamenii tind să-și deschidă frigiderele mai mult decât congelatoarele, costul adăugării unei lămpi pentru congelator depășește beneficiile. Pentru producători, banii pe care îi economisesc justifică decizia lor de a renunța la acea a doua lumină. (CITEȘTE ȘI: Poate sau nu poate fi ținută ciorba în congelator?! Poate că mulți români și-au pus această întrebare)

De ce producătorii nu pun becuri în congelator, de fapt. Motivul explicat de un profesor universitar

„Misterul întunericului” este simplu de elucidat. Investiția ar fi mai mare decât beneficiul, așa că producătorii nu pun bec unde nu cred că este nevoie. După cum a explicat  Robert H. Frank, congelatoarele cu bec ar putea apărea doar dacă ar fi cerute special de anumite persoane. O altă situație ar fi cea în care veniturile ar crește în masă și indivizii ar avea mai mulți bani de cheltuit. 

„În general, beneficiile unor astfel de caracteristici, măsurate prin ceea ce oamenii sunt dispuși să plătească pentru ele, tinde să crească pe măsură ce venitul crește. Principiul cost-beneficiu prezice astfel că cei care cumpără și au venituri extrem de mari ar putea crede că o lumină în congelator merită costul suplimentar”, a spus profesorul de economie. (CITEȘTE ȘI: Cât timp se poate păstra carnea la congelator? După câte luni se strică, de fapt)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult